Κοσμος

Ευρωβουλή: Λάθος το μπλόκο στην ένταξη Βόρ. Μακεδονίας και Αλβανίας

Ομόφωνα ψήφισμα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγμάτευσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / ©EPA/PATRICK SEEGER

Ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγμάτευσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγμάτευσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (σε συνόλο 578 ψηφισάντων, 412 υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές) σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «τη λύπη τους για τη βούληση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να εμποδίσουν την απόφαση» και δηλώνουν ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών «για τη διευθέτηση δύσκολων διμερών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες».

Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως η «μη λήψη αποφάσεων» από τους ηγέτες της ΕΕ είναι ένα «στρατηγικό λάθος», το οποίο «πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα σε άλλες πιθανές υποψήφιες χώρες». «Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες -των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ- να εμπλακούν στενότερα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

 Τέλος, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης, η οποία υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες, οι ευρωβουευτές σημειώνουν ότι  «δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο» ώστε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία -οι οποίες ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις- να αξιολογηθούν με βάση τα δικά τους επιτεύγματα και με αντικειμενικά κριτήρια που δεν επηρεάζονται «από εσωτερικές πολιτικές ατζέντες σε άλλες χώρες».

Τη μη λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας καταδίκασαν σε χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ευρωβουλευτές από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων με εξαίρεση των ακροδεξιών και των ευρωβουλευτών που προέρχονται από το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων οφείλει να παραμείνει ανοικτή», εξηγώντας ότι «λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και αποτελεί δημοκρατικό μοχλό πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των χωρών αυτών». «Είναι, επίσης, απαραίτητο οι κυβερνήσεις στα Τίρανα και τα Σκόπια να γνωρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις χώρες που προηγήθηκαν», ανέφερε, προσθέτοντας πως «σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική». «Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδέχτηκε τη σύνδεση της εφαρμογής της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων -erga omnes- με το άνοιγμα των κεφαλαίων κατά την ενταξιακή πορεία. Η ενταξιακή πορεία είναι, εκ των πραγμάτων, απαραίτητη για την ύπαρξη της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, που αποτέλεσε και το διαβατήριο της χώρας αυτής για το ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Όσον αφορά, άλλες παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σημείωσε: «Πρόσφατα η Βόρεια Μακεδονία έκανε ένα ιστορικό βήμα. Μαζί με την ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, παλεύοντας ενάντια στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Και, αντί να επιβραβεύσουμε τον κ. Ζάεφ, δίνοντάς του ένα χέρι βοηθείας τον πετάμε βυθίζοντας τον σε μία πολιτική αναταραχή».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει τη στήριξη όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, ζητά από το Συμβούλιο «να διορθώσει άμεσα αυτό το ιστορικό λάθος». «Χαιρετίζουμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και στέλνουμε ένα μήνυμα, εμείς από το Ευρωκοινοβούλιο, στους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας: Ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε ανέντιμη ούτε αναξιόπιστη», ανέφερε.

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μπράντο Μπονιφέι εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η παύση των διαπραγματεύσεων που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σοβαρότατο σφάλμα». «Σήμερα βλέπουμε στις χώρες αυτές να γίνεται σοβαρή δουλειά για την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας καθώς, και οι προσπάθειες που έκανε η Αλβανία πέρυσι για να ευθυγραμμιστεί με τις προαπαιτήσεις της Ένωσης», είπε.

Όσον αφορά την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων "Renew Europe", στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές από το κόμμα του Εμ. Μακρόν, οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών που δεν προέρχονται από τη Γαλλία ήταν κατά της απόφασης του Συμβουλίου.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.