- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στο Κογκρέσο για το νέο ψηφιακό νόμισμα το οποίο θέλει να εκδώσει, το επονομαζόμενο Facebook Libra.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου να δώσει απαντήσει και εξηγήσεις για το νέο ψηφιακό νόμισμα το οποίο θέλει να εκδώσει, το επονομαζόμενο Facebook Libra.
Η πλειονότητα των νομοθετών εκφράζει αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και ζητεί από τον Ζούκερμπεργκ να καθυστερήσει τα σχέδια του. Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση του γερουσιαστή Γκρέγκορι Μικς από τη Νέα Υόρκη, οποίος αμφισβήτησε τη δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου απέναντι στους μικροκαταθέτες ή στους πολίτες χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς. «Το Facebook είναι μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων και τρισεκατομμυρίων και μάλιστα λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους μικροκαταθέτες. Αλήθεια πόσα από τα κέρδη του Facebook επενδύονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;»
Η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Λέισι Κλέι από το Μιζούρι αναφέρθηκε στον πρόσφατο συμβιβασμό του Facebook με το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης για την παραβίαση του νόμου Δίκαιης Στέγασης από τη διαφημιστική πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. «Να μας πείτε ποιοι αλγόριθμοι οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις όπως συνέβη στην περίπτωση με τη διαφήμιση για τα στεγαστικά προγράμματα». Ο Ζούκερμπεργκ προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση δηλώνοντας ότι η εταιρεία του δεν συγκεντρώνει δεδομένα με βάση την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή.
Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πρώτη φορά τα σχέδια για το libra, επικράτησε βαθύτατος προβληματισμός από το αμερικανικό Κογκρέσο, τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και από αυτής της Ιαπωνίας, το G7 και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).
Την περασμένη Κυριακή, ο επικεφαλής του FSB Ράνταλ Κουάρλς προειδοποίησε μέσω επιστολής προς τους υπουργούς Οικονομικών του G20 –δηλαδή των είκοσι πλουσιότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου– για τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα «stablecoins», δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ, ή ακόμη και τον χρυσό. Θεωρητικά, τα stablecoins δεν παρουσιάζουν τις διακυμάνσεις που έχουν τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin. Το libra εντάσσεται στη συνομοταξία των stablecoins, αλλά η σφαίρα επιρροής του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργεί φόβους, καθώς ο Ζούκερμπεργκ θέλει να το διαθέσει σε όλους τους 2,4 δισ. χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Εκτιμάται πως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό 1,7 δισ. άτομα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό.