- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο άνδρας που δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης τους.
Οι εικόνες της εν ψυχρώ δολοφονίας της σόκαραν την Τουρκία: τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη έναν άνδρα που μαχαίρωσε και σκότωσε την πρώην σύζυγό του μέσα σε ένα καφέ, μπροστά στα μάτια της κόρης τους, ηλικίας 10 ετών.
Ο Φεντάι Βαράν κρίθηκε ένοχος για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της πρώην συζύγου του Εμινέ Μπουλούτ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η δολοφονία της 38χρονης γυναίκας, την οποία βιντεοσκόπησαν αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσε σοκ στη χώρα όπου η βία κατά των γυναικών έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.
Τριακόσιες πενήντα τέσσερις γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Πρέπει να σταματήσουμε τη γυναικοκτονία». Το 2018, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 440 έναντι 121 το 2011.
Η δίκη του Βαράν είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου σε τεταμένο κλίμα.
Συγγενείς της Εμινέ Μπουλούτ επιτέθηκαν εναντίον του κατηγορουμένου, αφού το δικαστήριο παρουσίασε ένα βίντεο όπου καταγράφονταν οι τελευταίες στιγμές του θύματος. Η 38χρονη κρατούσε τον λαιμό της, ενώ αιμορραγούσε, και φώναζε: «Δεν θέλω να πεθάνω».
Στο ίδιο βίντεο, η κόρη του θύματος, ηλικίας 10 ετών, εκλιπαρεί τη σοβαρά τραυματισμένη μητέρα της να κρατηθεί στη ζωή: «Σε παρακαλώ, μην πεθάνεις».
Μετά τη σύλληψή του, ο Βαράν είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την πράξη του υποστηρίζοντας ότι η πρώην σύζυγός του τον είχε «προσβάλει».
Οργανώσεις καταγγέλλουν συχνά ότι η τουρκική δικαιοσύνη εκδίδει ανεπαρκείς ποινές, σε ορισμένες περιπτώσεις, εναντίον κατηγορουμένων που υποστηρίζουν ότι τους «προκάλεσαν».
Ο φόνος της Εμινέ Μπουλούτ πυροδότησε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη μάχη ενάντια της βίας σε βάρος των γυναικών.
Υπό πίεση η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την αύξηση των φόνων γυναικών
Η Τουρκία δεν διατηρεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά γυναικοκτονιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 38% των γυναικών στην Τουρκία πέφτει κατά τη διάρκεια της ζωής του θύμα βιαιοπραγίας από κάποιον σύντροφό του σε σύγκριση με ποσοστό 25% στην Ευρώπη.
Η δολοφονία της Εμινέ Μπουλούτ και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν ενέτειναν την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση να δράσει με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμεύεται ότι θα εγκρίνει οποιαδήποτε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Σε μια άλλη υπόθεση, ο σύζυγος της Εμινέ Ντιριτζάν την πυροβόλησε τον Ιανουάριο και οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν την αποφυλάκισή του, εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης τον Μάιο. Η Ντιριτζάν ζει μέσα στον φόβο ότι ο σύζυγός της θα της επιτεθεί ξανά.
«Έχουμε το ίδιο όνομα (με την Εμινέ Μπουλούτ), όμως μην επιτρέψετε η μοίρα μας να είναι η ίδια» είπε με δάκρυα στα μάτια η 43χρονη Ντιριτζάν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, όπου εμφανίστηκε μαζί με τη μητέρα της στο σπίτι, όπου ο σύζυγός της την πυροβόλησε τον Ιανουάριο, αφού του ζήτησε διαζύγιο.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 9 ετών απορρίπτοντας την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ως αποτέλεσμα, αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.
«Δεν θέλω να με βρουν νεκρή κάπου ή να μου ρίξουν οξύ». «Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι το κράτος να με προστατεύσει όσο είμαι ζωντανή».
Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που θέτει ως προτεραιότητα την ισότητα των δύο φύλων. Επιπλέον, το 2012 ενέκρινε νομοθεσία για την προστασία των γυναικών.
Ωστόσο, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατείνονται ότι οι αρχές αποτυγχάνουν στην εφαρμογή των δεσμεύσεών τους όπως τις ορίζει η Σύμβαση.
«Ο λόγος για την αύξηση των περιστατικών βίας είναι οι δικαστικές αρχές και οι αρχές ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους μηχανισμούς» δήλωσε η Τζανάν Γκιουλού, επικεφαλής της τουρκικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γυναικών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.