Κοσμος

Μέρκελ: Ναι στην παράταση του Brexit, αν καταψηφιστεί η συμφωνία

Xαρακτήρισε το Brexit ως ιστορική έκβαση για την ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έτοιμη να αποδεχθεί μια «σύντομη παράταση» του Brexit υπό όρους δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα μπορούσε να προσφερθεί μια παράταση στο Brexit, στην περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία, εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα

Σύμφωνα με πηγή, όπως αναφέρει ο Guardian, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους ομολόγους της, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η καγκελάριος Μέρκελ  είπε ότι δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μια παράταση δεν θα προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν ζητηθεί.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε το Brexit ως μια ιστορική έκβαση για την ΕΕ και είπε ότι οι ηγέτες είχαν την ευθύνη να μην ωθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο, εάν υπήρχε αίτημα για περαιτέρω καθυστέρηση.

Οι παρατηρήσεις της Μέρκελ είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τη δημόσια δήλωση του Γιούνκερ, ο οποίος δεν άφησε περιθώριο παράτασης.

Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος της EE δεν έχει καμία εξουσία να αρνηθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση, είπε: «Αν έχουμε μια συμφωνία, έχουμε μια συμφωνία και δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης».

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης στον Τζόνσον να μην πει στο βρετανικό κοινό ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας παράτασης, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ είναι ανήσυχοι για να περάσει η συμφωνία Brexit, καθώς δεν επιθυμούν να βρεθούν στη δίνη της κρίσης της  βρετανικής πολιτικής.