Κοσμος

Μεγάλη Βρετανία: Όχι απόψε η τελική συμφωνία για το Brexit

Πολύ κοντά στο να βρεθεί η χρυσή τομή και η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΕΕ - Πυρετός διαβουλεύσεων στο Λονδίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit
Brexit/ © Pixabay

Την Πέμπτη και βλέπουμε για τελικές ανακοινώσεις σχετικά με το Brexit, παρόλο που υπάρχει προσωρινή τεχνική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.

Επιβεβαιώνεται από ολοένα και περισσότερες κυβερνητικές πηγές ότι δεν αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις εντός των επόμενων ωρών στο θέμα του Brexit. Νωρίτερα, βρετανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια. Πληροφορίες ανέφεραν, μάλιστα, ότι υπάρχει προσωρινή τεχνική συμφωνία και ότι πως τελικές ανακοινώσεις είναι θέμα των επόμενων ωρών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την αίσια έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Πιο συγκρατημένος ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι στο ζήτημα του Brexit τα πάντα μπορούν να ανατραπούν, όπως έχουν αποδείξει τα μέχρι στιγμής γεγονότα. Βάσει των εξελίξεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δικαιώθηκε.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε σημαντικές υποχωρήσεις, γεφυρώνοντας το χάσμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ακόμα φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, ειδικά στο θέμα-αγκάθι της τελωνειακής ένωσης Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας.

Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ανέφερε με tweet της πως «μια κυβερνητική πηγή μού δήλωσε πως δεν υπάρξει μια συμφωνία σήμερα το βράδυ».

Νωρίτερα, ο Guardian επικαλέστηκε δύο κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξει απόψε τελική συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τhe Sun». Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως είχε συνομιλία με κυβερνητική πηγή, η οποία ενισχύει το σενάριο για ένα «no-deal Brexit» απόψε, μεταθέτοντας για αύριο, Πέμπτη, τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ζητήσει παράταση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. λήγει τυπικά η προθεσμία για ολοκλήρωση του διαζυγίου με την Ευρώπη).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.