Κοσμος

Brexit: Στην τελική ευθεία η νέα συμφωνία - Τι φοβάται η Ευρώπη

«Υπάρχει προσωρινή τεχνική συμφωνία» αναφέρουν πηγές της ΕΕ - Αισιόδοξοι Μακρόν και Μέρκελ - Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit
Brexit/©EPA/ANDY RAIN

«Οριστικοποιείται η συμφωνία για το Brexit» δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, με την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για «τελικό σπριντ».

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το αν τελικά Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το Brexit. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία και το χάσμα φαίνεται να γεφυρώνεται ειδικά μετά τη θεαματική αλλαγή στάσης του Λονδίνου τα τελευταία 24ωρα. Η βρετανική πλευρά έχει προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις -ειδικά στο θέμα του backstop.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προσωρινή τεχνική συμφωνία, ωστόσο επειδή ακριβώς αναμένεται η τελική έγκρισή της από το Λονδίνο, τα πάντα παραμένουν ρευστά. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας του, με κυριότερο τις αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου το ζήτημα των συνόρων και της τελωνειακής ένωσης με την Ιρλανδία (κράτος-μέλος της ΕΕ) παραμένει «αγκάθι».

Οι μνήμες, εξάλλου, από τις αγωνιώδεις -αλλά αποτυχημένες- προσπάθειες της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να περάσει προηγούμενες συμφωνίες για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι νωπές, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας: «Με τους Βρετανούς εταίρους μας, όλα είναι πιθανά».

Ήδη, σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται δύο κυβερνητικές πηγές, δεν αναμένεται να υπάρξει απόψε τελική συμφωνία. Νωρίτερα, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τhe Sun» υποστήριξε ότι είχε συνομιλία με κυβερνητική πηγή, η οποία ενισχύει το σενάριο για ένα «no-deal Brexit» απόψε, μεταθέτοντας για αύριο, Πέμπτη, τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ζητήσει παράταση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. λήγει τυπικά η προθεσμία για ολοκλήρωση του διαζυγίου με την Ευρώπη).

Μέρκελ: Τελικό σπριντ για το Brexit - Αισιόδοξος ο Μακρόν

«Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη. Την αισιοδοξία της για μια νέα συμφωνία εξέφρασε και η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία έκανε λόγο για «το τελικό σπριντ».

Τουλούζη: Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν δηλώνουν αισιόδοξοι για μια τελική συμφωνία Brexit
Τουλούζη: Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν δηλώνουν αισιόδοξοι για μια τελική συμφωνία Brexit/© EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και το πόσο κοντά βρίσκονται Λονδίνο και Βρυξέλλες να δώσουν τα χέρια, φαίνεται και από τα όσα είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια «καλή συμφωνία», ωστόσο «δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, καθώς υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν».

Ευρωπαϊκές πηγές: Υπάρχει προσωρινή τεχνική συμφωνία 

Νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές είχαν αναφέρει ότι μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι η ΕΕ αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Η συμφωνία για το Brexit, που φαίνεται να πηγαίνει προς υπογραφή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, θα περιλαμβάνει τελωνειακές ρυθμίσεις για τις οποίες έχει εκφράσει τις διαφωνίες του το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ζητώντας να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις. «Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Θα υπάρχει συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ευρωπαίων Μισέλ Μπαρνιέ
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ευρωπαίων Μισέλ Μπαρνιέ/© EPA/STEPHANIE LECOCQ

Από τη μεριά του διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. «Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα» πρόσθεσε.

Ναι μεν αλλά από Τουσκ

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «οι βάσεις για μια συμφωνία είναι έτοιμες», ωστόσο οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών της για το πώς πρέπει να ολοκληρωθεί τελικά το διαζύγιο με την Ευρώπη.

«Ολα πάνε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έχετε παρατηρήσει ότι με το Brexit και κυρίως με τους Βρετανούς εταίρους μας, όλα είναι πιθανά» πρόσθεσε με νόημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.