- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
«Κάλυψη» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για Συρία – 277 οι νεκροί
Νέο κύμα προσφύγων - Ανησυχία από το νέο τιτίβισμα Τραμπ στο Twitter - Απειλεί ο Ερντογάν
«Κάλυψη» από Στέιτ Ντιπάρτμεντ σεΤουρκία για επίθεση στη Συρία. Ανησυχία από νέα ανάρτηση Τραμπ στο Twitter. Στους 277 οι νεκροί. Απειλές Ερντογάν.
Σε 277 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι, κάτι που η Τουρκία διαψεύδει.
Live from N. Syria: death toll rises as allies feel betrayed @clarissaward reports https://t.co/GG6xrR9NWc pic.twitter.com/ge44WarxEm
«Δεκαεννέα τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός καταφυγίου στην Ρας αλ Αϊν στο πλαίσιο της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης". Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης είναι 277», τόνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανάρτηση στο twitter.
Barış Pınarı Harekâtı kapsamında gece boyunca icra edilen harekâtlar neticesinde 49 PKK/PYD-YPG’li terörist daha etkisiz hale getirildi. Böylece harekâtın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 277 oldu.#MSB #TSK #BarışPınarıHarekatı 🇹🇷
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 11, 2019
Έντεκα χωριά στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν έχουν «απελευθερωθεί» από τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο.
Σε φυγή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι
Την ίδια ώρα, η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε χθες Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή.
Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.
Τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 κούρδους πολιτοφύλακες.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε.
Σε αυτή την πόλη, που απέχει ελάχιστα από την Ταλ Αμπιάντ, οι δρόμοι ήταν άδειοι χθες. Ελάχιστοι κάτοικοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν μια στήλη καπνού που υψωνόταν στα σύνορα.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πολλοί εξ αυτών αφίχθησαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ανθρωπιστική καταστροφή
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).
Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.
Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.
Άνοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
«Βοήθεια» στο Ισλαμικό Κράτος;
Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Περίπου 12.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ.
Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Πέμπτη καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.
Απειλές με υφάκι από τον Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αναλύσεις ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δημογραφικά την περιοχή, είπε ότι δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα. Όπως είπε, τη δημογραφική δομή στην περιοχή άλλαξε το PKK, το ΡΥD και το ΙSIS. Και πρόσθεσε: «Στις εκθέσεις που εκδόθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία και την επιτροπή Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγράφεται ότι οι PYD και YPG έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου. Βάσει των σχεδίων μας επιβάλλεται να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί από όπου έχουν έρθει. Αυτό πιστεύουμε αλλά δεν θα στείλουμε δια της βίας κανέναν κάπου όπου δεν επιθυμεί να πάει». Ανέφερε μάλιστα ότι: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους».
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε, επίσης, να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, απαντώντας έτσι σε όσους βλέπουν πίσω από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μια προσπάθεια της Άγκυρας να προσαρτήσει το κομμάτι αυτό.
Οι τουρκικές δυνάμεις πάντως που είναι αποφασισμένες να απωθήσουν το PKK και το PYD 32 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, δρουν σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων, περιοχή από την οποία έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου στο κέντρο της περιοχής μήκους 480 χιλιομέτρων, όπου η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» και να επανατοποθετήσει εκεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Οι επόμενες ημέρες όμως και ειδικότερα η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού ανατολικά του Ευφράτη.
Οκτάι: Δεν πολεμάμε τους Κούρδους, αλλά τους «τρομοκράτες»
Μάλιστα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας «Πηγή Ειρήνης», δήλωσε πως η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά την «τρομοκρατική οργάνωση» της συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, ο κόσμος πρέπει να ξεχωρίζει τους Κούρδους από την «τρομοκρατική οργάνωση» YPG/PKK. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή ΜΜΕ δίνουν μια λανθασμένη εντύπωση, όταν συνδέουν όλους τους Κούρδους με την «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου «τρομοκρατίας» ή τη δημιουργία ενός κράτους στην περιοχή και πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχίσει έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από «τρομοκράτες».
Απαντώντας στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» αποσταθεροποιεί τη Συρία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως η Τουρκία, με τη στρατιωτική της εισβολή σταθεροποιεί τη Συρία, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένη.
Η Τουρκία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, παρακλάδι του PKK στη Συρία.
Κάλυψη Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία
Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχει κάλυψη στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ έως αυτό το στάδιο.
Ειδικότερα, η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».
«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος — ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί — απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε μέσω Twitter στην πρόθεσή του η Ουάσινγκτον να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» για την επίτευξη «συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους».
«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη [στην Τουρκία]», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές, και στη συνδιάλεξη [του αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] της Κυριακής», αλλά η αμερικανική θέση «έγινε σαφής στους Τούρκους», επέμεινε.
Το ανησυχητικό tweet Τραμπ
Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα ξημερώματα προκάλεσε νέα ανησυχία καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη βόρεια Συρία.
«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Μαδρίτη θα αποσύρει τους πυραύλους Patriot από το Ιντσιρλίκ, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής δυνάμεων της Άγκυρας που επιχειρούν κατά των μαχητών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόβλες.
Όπως διευκρίνισε η Ρόβλες, αυτή «η αποστολή στην Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ κι όχι της Ισπανίας». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου στην εφημερίδα El Pais πως η δέσμευση της Ισπανίας ούτως, ή άλλως, λήγει τον Δεκέμβριο, μολονότι υπήρχε σιωπηρή συνεννόηση για παράτασή της επί λίγους μήνες ακόμη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Μαδρίτη θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τους στρατιώτες της, ή όχι.
Αποστολή του ισπανικού στρατιωτικού σώματος, όπως και του αντίστοιχου ιταλικού, είναι να προστατεύει την Τουρκία από υποθετική επίθεση εναντίον της με βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενους από το έδαφος της Συρίας. Μολονότι η εν λόγω απειλή δεν υφίσταται από πολλών ετών, το ΝΑΤΟ παρά ταύτα διατηρεί την αποστολή ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Άγκυρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που κλιμακωθεί η επιχείρηση στην περιοχή, η Ισπανία θα ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή. «Είναι μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό θα εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν. Συμμετέχουμε σε μία ειρηνευτική αποστολή και εάν υπάρξει κίνδυνος για μία πολεμική κλιμάκωση, θα θέσουμε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να ληφθεί μία απόφαση», δήλωσε εξάλλου χθες η Ρόβλες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Αναλαμβάνει καίρια θέση σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία
Είχε εθισμό στον τζόγο - Έκλεβε τα κοσμήματα και τα τιμαλφή των θυμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.