Κοσμος

Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη του Σύμπαντος

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας τιμά δύο Ελβετούς και έναν Καναδοαμερικανό επιστήμονα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σουηδία: Το Νόμπελ Φυσικής του 2019 στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία».

Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ, ο Ντιντιέ Κελόζ και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς τιμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας για το έργο της ζωής τους πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος, αλλά και τη θέση της Γης σε αυτό.

Ειδικότερα, το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 απονέμεται κατά το ένα ήμισυ στον Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και το άλλο μισό το μοιράζονται ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».



Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.

Μισέλ Μαγιό / © EPA/SALVATORE DI NOLFI

«Η ρηξικέλευθη έρευνά τους πάνω στην ανακάλυψη της φύσης του σύμπαντος και των νέων κόσμων στο μακρινό μας ηλιακό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς σε νέα μονοπάτια έρευνας πάνω στην κοσμολογία και την επιστήμη των εξωπλανητών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, Μάικλ Μολόνεϊ. 

Τζέιμς Πιμπλς / © EPA/PRINCETON UNIVERSITY

Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Μπιγκ Μπάνγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.

Ντιντιέ Κελόζ / © EPA/SALVATORE DI NOLFI

Πρώην νικητές του Νόμπελ Φυσικής

2018: Ντόνα Στρίκλαντ, Άρθουρ Άσκιν και Τζέραρντ Μούρου για τις ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής με λέιζερ.

2017: Ράινερ Βάις, Ντάνκαν Χαλντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς για την έρευνά τους στις σπάνιες φάσεις της ύλης.

2015: Τακαάκι Καγίτα, Άρθουρ ΜακΝτόναλντ για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.