- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή για ολόκληρο το Ισραήλ μετά το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, του οποίου η κηδεία θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στο κτήμα του στο νότο της χώρας. Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από στο κοινοβούλιο, Κνεσέτ, όπου η σορός εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα από τις 12.00 έως τις 18.00. Μέχρι και έκτακτες λεωφορειακές γραμμές έχουν προγραμματιστεί ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση του κόσμου στην Κνεσέτ και να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατέθεσε στεφάνι.
Αύριο το πρωί, στις 9.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος θα εκφωνήσουν ομιλίες. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και πρεσβευτές πολλών χωρών θα παρακολουθήσουν την τελετή. Κατόπιν η σορός θα μεταφερθεί με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο κτήμα του Σαρόν. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την ταφή.
Ο Αριέλ Σαρόν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Ιανουαρίου του 2006 και έκτοτε βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν πολύωρες εκπομπές με μαρτυρίες πολιτικών αλλά και στρατιωτικών συναδέλφων του πρώην στρατηγού. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον στρατηγό Σαρόν ως «ήρωα του Ισραήλ». Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι το «Το κράτος του Ισραήλ έχασε μια από τις πιο χαρισματικές και ισχυρές μορφές του στην ιστορία του». Ακόμη και η εφημερίδα της αριστεράς Haaretz, πάντα σφοδρά επικριτική απέναντι στον Σαρόν, γράφει ότι «η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η απομάκρυνση τουλάχιστον 8.000 Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν πολιτική κληρονομιά και ένα σπουδαίο προηγούμενο που δείχνει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν διαρκούν αιώνια». Ο αμφιλεγόμενος Αριέλ Σαρόν θα μείνει στην ιστορία ως υπεύθυνος για την καταστροφική εισβολή στο Λίβανο το 1982 και τη σφαγή χιλιάδων αμάχων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα. Ωστόσο, εξέπληξε τη διεθνή κοινή γνώμη όταν ως πρωθυπουργός απέσυρε τα ισραηλινά στρατεύματα και τους 8.000 Εβραίους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.