- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο άτυπος διάλογος που είχαν ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τούρκο ομολογό του στην έδρα του ΟΗΕ.
Οι δημοσιογράφοι που περίμεναν στο χώρο που διεξάγονται στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι διμερείς συναντήσεις των διαφόρων χωρών, για να καλύψουν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη, έγιναν μάρτυρες ενός «ντιμπέιτ» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Τσαβούσογλου –που περίμενε την ώρα για τη διμερή συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του– συνομιλούσε με Έλληνα ανταποκριτή, όταν έφτασε εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια και άρχισαν τα αστεία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.
«Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;», ρώτησε ο κ. Χροστοδουλίδης.
«Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε πως «γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε».
Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναρώτησε ποια θα είναι η λύση, ισχυριζόμενος ότι πέρυσι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, «μίλησε για συνομοσπονδία», ο Κύπριος ΥΠΕΞ του είπε ότι θα διαπραγματευθούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία», πρόσθεσε. «Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;», ανέφερε, τείνοντας το χέρι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έσφιξε το απλωμένο χέρι. Είπε στον Κύπριο ομόλογό του πως η χώρα του έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά.
«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία …Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε.
Συμφωνώντας ο κ. Χριστοδουλίδης πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, αλλά και σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαπραγμάτευση, είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά ήμασταν τόσο κοντά.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά: «Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση …Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσαβούσουγλου είπε στον κ. Χριστοδουλίδη πως πρέπει να καθίσουμε και ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση.
«Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε (για να) πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας –τον Κοτζιά– και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών».
Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων οι οποίοι την παρακολουθούσαν, μάλλον έκπληκτοι, έκλεισε από ανήσυχο συνεργάτη του Τούρκου ΥΠΕΞ, που ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να «γράφουν», ενώ είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι είναι ώρα για την επόμενη συνάντησή του.
«Επιδιώκουν να θέσουν άλλες λύσεις»
Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπεράσματά του από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύσης. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών. Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε –δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε– ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.
»Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ