- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νίκος Αναστασιάδης: «Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες».
Με σαφή θέση ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.
«Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Χαίρομαι να πω», πρόσθεσε, «ότι αυτή είναι ομόφωνη η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στις απορριπτέες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς «πρώτον να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή, υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος και δεύτερο ότι θα πρέπει να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης ως προς τη λύση του Κυπριακού».
Αποτέλεσμα αυτού, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν η κα Λουτ, που είχε έρθει «ενθαρρυμένη» στην Κύπρο από την αποδοτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μουσταφά Ακιντζί για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, «να αποτύχει, υπό μία έννοια, στο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς».
Μιλώντας για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ότι ελπίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μην αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε η Τουρκία για την αποδοχή των όρων αναφοράς.
Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων «όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»
Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, τα της ΑΟΖ κάθε κράτους».
Αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει ο ίδιος στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλες χώρες. Μέσω αυτών θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο. «Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
«Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα - εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο», συνέχισε.
Όπως είπε, έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη τους συνομιλητές του να του υποδείξουν ένα μόνο παράδειγμα όπου ισχύει κάτι ανάλογο, «δηλαδή η μία κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης».
Συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Επιδίωξή μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία».
Συμπλήρωσε ότι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης θα καταγγείλει τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας, είτε παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές δια στόματος του προέδρου ή υπουργών.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι πάντα η Κύπρος έχει στο πλευρό της την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι σε θέση να πει πως μετά πέρα από τον άψογο συντονισμό με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις, αλλά και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για το έργο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της παροικίας ευρύτερα, που εργάζεται για την Κύπρο με συντονισμό και μεθοδικότητα.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας είπε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία υποστηρίζουν και μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.
«Δε χρειάζεται να έχει γεννηθεί κανείς στην Κύπρο για να πιστεύει στο σωστό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Σεβασμιώτατος, δεσμευόμενος να στηρίξει τα δίκαια της Κύπρου.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη της από τις δυτικές χώρες, με κορύφωση τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν ομόφωνα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δυστυχώς», σημείωσε, «εξαιτίας του Brexit και πιθανών εκλογών, η Βρετανία έχει άλλες προτεραιότητες και οι θέσεις της σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το Κυπριακό δεν είναι αυτές που προτιμούμε. Για αυτό, η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτοιμη πάντα, με τη συνεργασία του νέου Ύπατου Αρμοστή μας, να δράσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της μικρής μας πατρίδας».
Τόνισε στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας της Ομοσπονδίας ‘Hands Off Cyprus’ 378 Βρετανοί βουλευτές, το 58% του συνόλου των 650, έχουν λάβει επιστολές για την Κύπρο από ψηφοφόρους τους.
«Η κινητοποίηση της κοινότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να διευκρινιστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, μετά από τις αρχικές δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν, ότι αντιτίθεται στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο κ. Καραολής, επισημαίνοντας και την καταδίκη μέσω δηλώσεων προς την Ομοσπονδία των τουρκικών ενεργειών από τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης.