- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο ασκεί κριτική Σαμαρά και χαρακτηρίζει «ψευδαίσθηση» το στόχο της κυβέρνησης Σαμαρά να επιστρέψει εντός του 2014 στις αγορές, όταν, μάλιστα, το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%. Σύμφωνα με το Focus η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές μόνο αν μειωθεί ο όγκος του χρέους.
Το περιοδικό κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι σκαρφίζεται «τεχνάσματα, απειλές και τακτικισμούς» για να πετύχει τους στόχους της. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι ο Βενιζέλος είναι αυτός που έχει αναλάβει το ρόλο να εξαπολύει «απειλές-προειδοποιήσεις» προς τους εταίρους για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα.
Το «τέχνασμα» καθρεφτίζει τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, καθώς αναφέρεται στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το γερμανικό περιοδικό αμφισβητεί πως το πλεόνασμα οφείλεται σε ενέργειες του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες».
«Περίπου 2,6 δισ. έλαβε η Αθήνα μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013» υπογραμμίζει το άρθρο.
Τέλος, οι «τακτικισμοί» αφορούν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015. «Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός και εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας» σχολιάζει το Focus.
Συνοψίζοντας, το Focus εκτιμά ότι ούτε η μείωση των επιτοκίων, αλλά ούτε και η παράταση αποπληρωμής των δανείων από τον ESM, μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο παρατηρητή της κρίσης γράφει: «Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση».