Κοσμος

Ερντογάν σε Reuters: Στήριξη από ΕΕ ή αφήνουμε τους πρόσφυγες

Δεν σταματά να απειλεί την Ευρώπη ο πρόεδρος της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA

«Αν δεν μας στηρίξετε στη Συρία, ανοίγουμε τις πύλες να πάνε οι πρόσφυγες όπου θέλουν» το νέο απειλητικό μήνυμα Ερντογάν προς τη Δύση.

Νέες πιέσεις για το προσφυγικό στην Ευρώπη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ότι θα στείλει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν ικανοποιήσουν σειρά αιτημάτων της Άγκυρας. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του θα αναγκαστεί να αφήσει Σύρους πρόσφυγες να φύγουν για την Ευρώπη, σε περίπτωση που η Δύση δεν προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, στην οποία θα μπορέσουν να στηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Για να γίνει αυτό, όμως, θα χρειαστεί να περιοριστούν σημαντικά οι ζώνες επιρροής και ελέγχου των κουρδικών δυνάμεων -κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό, θα ανοίξουμε τις πύλες. Αφήστε τους να πάνε όπου θέλουν να πάνε» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που έχει πάρει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες δεν επαρκούν.

«Έχουμε πάρει 3 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί 6 δισ. ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόνο 2,22 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν τον Ιούνιο. Εχουμε ξοδέψει 40 δισ. δολάρια μέχρι τώρα» ανέφερε επίσης ο Ερντογάν, γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου. 

Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Εδώ και μήνες η Τουρκία πιέζει τη Δύση για τη δημιουργία μιας ζώνης 32χλμ. στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών. Σε αυτούς θα μεταφερθεί σημαντικός αριθμός Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.

«Θα επιτρέψει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους για εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Θα τους επιτρέψει να ζήσουν στη δική τους γη και να φύγουν από τις σκηνές και τα κοντέινερ» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Εμφύλιος στη Συρία
Εμφύλιος στη Συρία/©EPA/YOUSSEF BADAWI

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε έμφαση και στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αγκυρα τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή Ρωσίας και Ιράν. Στόχος να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας στην επαρχία Ιντλίμπ, πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και αντικαθεστωτικών καθώς και τζιχαντιστών.

«Στόχος δεν είναι η άμεση εκεχειρία, αλλά αυτή που θα βάλει τέλος στο προσφυγικό, θα παρέχει κατάπαυση πυρός και θα τερματίσει τα δίκτυα τρομοκρατίας στην περιοχή» σχολίασε.

Τι είπε για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα πυρά του και για το Κυπριακό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού με τις χώρες της Δύσης στο θέμα της ενέργειας, ο Ερντογάν απάντησε:

«Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν».

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»/© Twitter

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη Λευκωσία ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η "νότια Κύπρος" μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το Διεθνές Δίκαιο σε αυτό το θέμα; Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη "βόρεια Κύπρο" από αυτά. Στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της "νότιας Κύπρου" θα τα πάρει. Ωστόσο, χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ» κατέληξε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.