- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από το Κονγκό
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια εικόνα με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει Βέλγους στρατιώτες οι οποίοι ετοιμάζονται να κρεμάσουν ένα επτάχρονο παιδί στο Κονγκό το 1908
Γιατί η φωτογραφία με τους «Βέλγους στρατιώτες που ετοιμάζονται να κρεμάσουν ένα επτάχρονο παιδί στο Κονγκό» δεν είναι αληθής
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια εικόνα με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει Βέλγους στρατιώτες οι οποίοι ετοιμάζονται να κρεμάσουν ένα επτάχρονο παιδί στο Κονγκό το 1908. Η εικόνα είναι πραγματική, ο ισχυρισμός που τη συνοδεύει ωστόσο είναι ψευδής.
ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
Η ιστορία συχνά διανθίζεται κι από άλλες φανταστικές λεπτομέρειες όπως:
«1908. Βέλγοι άποικοι διαβάζουν τη Βίβλο πριν κρεμάσουν ένα παιδί οκτώ ετών στο Κονγκό επειδή ο πατέρας του δεν μάζεψε αρκετή ποσότητα καουτσούκ» ή «Βέλγοι διαβάζουν την Αγία Γραφή πριν κρεμάσουν ένα 7χρονο μαύρο παιδί στο Κονγκό επειδή ο πατέρας του δεν παρήγαγε αρκετό σιτάρι για τους αποικιοκράτες»
Η ιστορία του Κονγκό κι η περίοδος της άγριας μορφής αποικιοκρατίας του, με τις ασύλληπτες θηριωδίες και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν, συχνά γυναικόπαιδων, είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν εμπίπτει στο πλαίσιο ανάλυσης του εν λόγω άρθρου. Σε αυτή την ανάλυση εξετάζουμε μόνο την προέλευση της φωτογραφίας κι όχι την θλιβερή ιστορία πίσω από αυτή.
Η φωτογραφία, όπως κι ο ισχυρισμός που τη συνοδεύει, κυκλοφόρησαν αρχικά από ξένα μέσα, στα οποία έγινε viral.
Αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της προέλευσής της. Ας δούμε μια σύνοψη των στοιχείων και των αποδείξεων που με τη δύναμη του μέσου που λέγεται διαδίκτυο κατόρθωσε τελικά στην εύρεση της πηγής της.
Αν αναζητήσουμε την εικόνα μέσω της Google και ρυθμίσουμε τα φίλτρα της ημερομηνίας, θα βρούμε ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 30 Ιουλίου 2004 σε μια ιστοσελίδα με το όνομα «the__hayaa».
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στη δημοσίευση αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμος, αλλά η μικρή σύνοψη του κειμένου στο κάτω μέρος του συνδέσμου μεταφράζεται από τα αραβικά ως:
«Το 1730 το αμερικανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τους προτεστάντες, ο οποίος νομιμοποίησε την εξόντωση Αμερικανών Ινδιάνων, αλλά επιπλέον δίνουν και μια αμοιβή των 100 pounds για κάθε σκαλπ.»
Ο Jean-Philippe Belleau, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η κυλινδρική αντλία στα αριστερά υποδηλώνει ότι η φωτογραφία λήφθηκε σαφώς μετά το 1908. Αμερικάνοι στρατιωτικοί ιστορικοί ανέφεραν ότι οι στολές, τα καπέλα, τα υποδήματα υποδηλώνουν ότι ήταν Αμερικανοί. Ο Matthew Seelinger, επικεφαλής ιστορικός του Εθνικού Μουσείου του Στρατού των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια, δήλωσε ότι οι άνδρες θα μπορούσε να είναι πεζοναύτες κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Αμερικής στην Αϊτή μεταξύ 1915 έως 1934. [πηγή]
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.