- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Λετονία από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αποτελεί το 18ο μέλος της νομισματικής ένωσης αλλά όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις οι Λετονοί δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, το 53% δεν συμφωνεί με την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος και μόλις το 22% των Λετονών επιθυμεί να πραγματοποιεί με ευρώ τις καθημερινές του συναλλαγές.
Η άνοδος των τιμών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης προκαλούν ανησυχία σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός φτάνει τα 500 ευρώ. Όσο για το γεωπολιτικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο με την υιοθέτηση του ευρώ η Λετονία αποκτά ισχυρή προστασία έναντι της Ρωσίας, δεν πείθει όσους πιστεύουν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους στα ανατολικά της.
Το παράδοξο είναι ότι αυτή η αλλαγή νομίσματος που τρομάζει τόσο πολύ δεν πρόκειται να διαταράξει τη ζωή των Λετονών εφόσον η οικονομία είναι ήδη προσανατολισμένη προς το ευρώ. Η ισοτιμία του λατς με το ευρώ είναι αναλλοίωτη από το 2005 (ένα ευρώ ισοδυναμεί με 0,70 λατς) και πάνω από το 80% των τραπεζικών δανείων έχουν συναφθεί σε ευρώ, γεγονός που καθιστά την υποτίμηση πρακτικά αδύνατη.
Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρχιτέκτονας της ένταξης στο κοινό νόμισμα, δεν εκπλήσσεται από την έλλειψη ενθουσιασμού. «Εδώ και τρία χρόνια, η εικόνα που έχουμε για την ευρωζώνη είναι κρίση, κρίση, κρίση. Στη Λετονία, όπου το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια, το πρώτο αντανακλαστικό είναι ο φόβος. Πρέπει να εξηγούμε συνεχώς το ζήτημα. Και με τον καιρό, οι Λετονοί θα καταλάβουν».
Άλλωστε, η εικόνα του ευρώ έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. «Είμαστε μια μικρή και ανοιχτή οικονομία και αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε πραγματικά είναι αν η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη υιοθετώντας το ευρώ ή μένοντας απ' έξω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η μείωση του κόστους δανεισμού για το κράτος, τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά θα ωφελήσει τη χώρα και θα προσφέρει σταθερότητα. «Από τότε που ξέσπασε η κρίση», αναφέρει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί με δύο ταχύτητες. Όσοι είναι στην ευρωζώνη βρίσκονται στον πυρήνα της. Εκεί θέλουμε να είμαστε κι εμείς».