Κοσμος

Δικαίωση: Αθώα η έγκυος που βιάστηκε και γέννησε νεκρό παιδί

Η Έβελιν Ερνάντες δικάστηκε για τον θάνατο του παιδιού που έφερε στον κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθώα κρίθηκε από τη δικαιοσύνη του Ελ Σαμβαδόρ η 21χρονη που δικάστηκε «ανθρωποκτονία» γιατί γέννησε νεκρό μωρό μετά τον βιασμό της.

Αθωώθηκε η 21χρονη γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία είχε πέσει θύμα βιασμού και γέννησε το νεκρό παιδί της μέσα σε μια τουαλέτα.  

Η Έβελιν Ερνάντες, η οποία δεν έπαψε να δηλώνει αθώα, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου στο Ελ Σαλβαδόρ ότι δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος ενώ διευκρίνισε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η Ερνάντες, έφηβη όταν γέννησε, είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2017 να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, 33 μήνες αφότου η νέα οδηγήθηκε πίσω από τα σίδερα. Σε αυτή τη δεύτερη δίκη, η εισαγγελία είχε αλλάξει το κατηγορητήριο: η Ερνάντες δεν κατηγορούταν πλέον για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πάντως και αυτή η κατηγορία επισύρει ποινή κάθειρξης από 30 ως 50 χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα της υπεράσπισής της. Η εισαγγελία εισηγήθηκε την καταδίκη της 21χρονης σε κάθειρξη 40 ετών.

«Αθωώθηκε!!! Ναι, τα καταφέραμε!» έγραψε στο Twitter η Μπέρθα Μαρία Ντελεόν, η συνήγορος της Έβελιν Ερνάντες. «Πιστεύουμε ότι ο δικαστής ήταν πολύ δίκαιος στην απόφασή του. Ο δικαστής επισήμανε ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί ότι διαπράχθηκε έγκλημα και για αυτό ακριβώς (η Ερνάντες) αθωώθηκε», πρόσθεσε.

«Δόξα τω Θεώ, αποδόθηκε δικαιοσύνη» φώναξε η Ερνάντες, κλαίγοντας, στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο και την επευφημούσε.

Η υπόθεση της Ερνάντες προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό με πλειάδα οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών να ζητούν την αθώωσή της.

Στο συντηρητικό καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης αλλά, στην πραγματικότητα, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Σήμερα, τουλάχιστον 16 γυναίκες βρίσκονται στις φυλακές του Σαλβαδόρ λόγω αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών πάντως, πέντε γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες.