- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κύπρος αποχαιρετά τη Νάταλι Κρίστοφερ
Φίλοι και γνωστοί μιλούν και περιγράφουν την αστροφυσικό ως έναν άνθρωπο που τους άλλαξε την ζωή
Η Κύπρος αποχαιρετά τη Νάταλι Κρίστοφερ: Φίλοι και γνωστοί μιλούν για τη γνωριμία τους με την αστροφυσικό που βρέθηκε νεκρή στην Ικαρία
«Στα αλήθεια άλλαξε ζωές και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ελπίζουμε ότι τώρα θα τρέχει ανάμεσα στα αστέρια και τους πλανήτες που τόσο αγαπούσε». Με λόγια σαν αυτά, αποχαιρετούν την 35χρονη Νάταλι Κρίστοφερ, την αστροφυσικό που τελικά εντοπίστηκε νεκρή σε γκρεμό στην Ικαρία μετά από ένα διήμερο αγωνιώδους αναζήτησης, οι άνθρωποι που τη γνώριζαν προσωπικά από τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Κύπρο.
Ήταν γνωστή και εξαιρετικά δημοφιλής ως αστροφυσικός, δρομέας και ακτιβίστρια σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού. Τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ανάπτυξη λογισμικών για την εξερεύνηση του διαστήματος, έχοντας ερευνητική εμπειρία και από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής διενήργησε έρευνες πάνω στο φαινόμενο των μαύρων τρυπών, που την ενδιέφερε ιδιαίτερα.
Ως αστροφυσικός, συμμετείχε στην ομάδα που προωθεί τη δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος. Παθιασμένη με τις Επιστήμες, το 2017 αναδείχθηκε νικήτρια στο κυπριακό σκέλος του διαγωνισμού επικοινωνίας της Επιστήμης Famelab και εκπροσώπησε την Κύπρο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ενώ συχνά επισκεπτόταν σχολεία για να μιλήσει σε μαθητές για τον αστρονομία και τα μυστήρια του σύμπαντος. Την ίδια χρονιά, μια χορηγία 10.000 ευρώ για την προώθηση δράσεων σχετικών με την αστρονομία σε ολόκληρη την Κύπρο από κοινού με τον Τουρκοκύπριο Ozlem Unver από τα Δικοινοτικά Βραβεία που απονέμει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου ήρθε να συνδυάσει την αγάπη της για την αστρονομία με αυτή για την Κύπρο.
Ο δικοινοτικός Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας έγραψε για αυτήν πως τους είχε μάθει «πώς να είμαστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλο και να αγαπάμε τη Γη, αυτή την μπλε κουκίδα, το μόνο σπίτι που γνωρίσαμε ποτέ». «Η Κύπρος έχασε έναν από τους καλύτερούς της ανθρώπους», πρόσθεσε σε ανάρτησή του το κίνημα Unite Cyprus Now, του οποίου ήταν δραστήριο μέλος, τονίζοντας την αφοσίωσή της στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος καλύτερος.
Η Νάταλι Κρίστοφερ είχε αναπτύξει επίσης έντονη ακτιβιστική δράση σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, μέσα από το κίνημα Cyprus Girls Can, που η ίδια είχε ιδρύσει «μέσα στο αήττητο πνεύμα που την διακατείχε, πως όλα είναι δυνατά», όπως έγραψε η συνοδοιπόρος της εκεί, Μέμνια Θεοδώρου. Από αυτό το βήμα, διοργάνωσε ομιλίες για την υγεία της γυναίκας, διαλέξεις σε σχολεία, εργαστήρια, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.. Φέτος μάλιστα, είχε καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να διοργανώσει μια αθλητική κατασκήνωση ενδυνάμωσης για κορίτσια, κάτι που της είχε δώσει πολλή χαρά.
Η Νάταλι Κρίστοφερ έζησε μια ζωή βιαστική: της άρεσε να τρέχει, όπως μάθαμε και όσοι τη γνωρίσαμε από τον θάνατό της. Σε έναν μακρύ αποχαιρετισμό που υπογράφει η Christelle de Jager, «η μάνα – δρομέας» της όπως την αποκαλούσε, οι Δρομείς Μονοπατιών της Κύπρου την αποχαιρετούν ως έναν από τους πιο ευφυείς και παθιασμένους για την ζωή ανθρώπους που υπήρχαν, που ζούσαν την ζωή στο έπακρο, με ατέλειωτη χαρά. «Όταν έτρεχε στο μονοπάτι, μπορούσαμε πάντα να την ακούμε καθώς πλησίαζε. Κραύγαζε με χαρά στο δάσος, γελούσε και φώναζε σαν παιδί καθώς χόρευε κάτω από βραχώδεις πλαγιές, ανάλαφρα σαν γαζέλα. Θα έβγαζε επιφωνήματα θαυμασμού βλέποντας ψηλά τον ουρανό ή μια μικρή μπλε ορχιδέα στη ρωγμή ενός βράχου».
Ήταν χορτοφάγος από αγάπη για τα ζώα που δεν θα μπορούσε να τα βλάψει, παθιασμένη γατόφιλη, που κουβαλούσε πάντα λίγη τροφή στο αυτοκίνητό της για να ταΐσει όσα πεινασμένα ζώα έβλεπε στο δρόμο, αρκετά από τα οποία έσωζε και τα φιλοξενούσε στο σπίτι της. «Πάνω απ’ όλα, στο ακόμα μοιρασμένο μας νησί, η Νάταλι τύγχανε της αγάπης και του σεβασμού ανθρώπων απ’ όλη την Κύπρο – σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Αγαπούσε πραγματικά τη χώρα της και ήθελε να φέρει κοντά τους Κύπριους, να μάθουν ο ένας τον άλλο και να αντιληφθούν ότι ζούμε σε ένα πανέμορφο μέρος. Ονειρευόταν ένα επανενωμένο νησί. Χρησιμοποιούσε τα πάθη της – την αστρονομία και τον αθλητισμό- για να φέρει κοντά τους ανθρώπους», έγραψε η Christelle de Jager.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισής της, οι Δρομείς ξεκίνησαν διαδικτυακά τη συγκέντρωση χρημάτων για να ενισχύσουν μια αποστολή διάσωσής της. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν συγκεντρωθεί €4.000 απ’ όλη την Κύπρο και τον κόσμο, που συνήθως συνόδευαν τη δωρεά τους με το μήνυμα «Για τη Νάταλι. Παρακαλώ, βρείτε την. Μου άλλαξε την ζωή».
«Με το σλόγκαν ‘Under the same sky’ η Νάταλι ονειρευόταν μία Κύπρο ενωμένη και μαγεμένη από την ομορφιά της επιστήμης», μας είπε για αυτήν η ακαδημαϊκός Μυρτάνη Πιερή, που γνωρίστηκε με τη Νάταλι Κρίστοφερ στον διαγωνισμό Famelab το 2017: «Μας παρουσίασε με τρόπο υπέροχο την ‘Kοσμική μας Διεύθυνση’, τη θέση της Γης δηλαδή στο σύμπαν. Μια παρουσίαση που την έστειλε στον τελικό του διαγωνισμού στην Αγγλία όπου και εκπροσώπησε την Κύπρο με τον καλύτερο τρόπο. Η Νάταλι ήταν παθιασμένη με τον τρόπο που η αστρονομία μάς κάνει να αισθανόμαστε μία σεμνότητα, καθώς αντιλαμβανόμαστε την θέση μας στο σύμπαν. Ίσως για αυτό και να λάτρευε και να προστάτευε την υπόλοιπη ζωή με την οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη, αγαπώντας όποιο ζώο έβρισκε στο δρόμο της και ούσα φανατική χορτοφάγος. Λάτρευε τον Carl Sagan και στις παρουσιάσεις της συχνά μας έλεγε πως ‘είμαστε όλοι αστερόσκονη!’ και πως ‘από τα αστέρια προήλθαμε και στα αστέρια θα γυρίσουμε!’. Ad Astra λοιπόν Natalie!».