Κοσμος

Διαδηλωτής, ο πρώτος νεκρός στο Κασμίρ

Έκρυθμη η κατάσταση σε Ινδία - Πακιστάν για την αυτονομία του κρατιδίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ινδία-Πακιστάν: Θάνατος στο ινδικό Κασμίρ, στην πρώτη απώλεια μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ανάκλησης της αυτονομίας της περιοχής.

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά την καταδίωξή του από την αστυνομία στο ινδικό Κασμίρ, δήλωσε σήμερα πηγή της τοπικής αστυνομίας, δύο ημέρες μετά την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την αυτονομία της περιοχής αυτής, στην οποία επιβάλλει επίσης εδώ και αρκετές μέρες απόλυτο μπλακάουτ στις επικοινωνίες.

Ο θάνατος του διαδηλωτή είναι ο πρώτος που ανακοινώνεται από τη Δευτέρα, την ημέρα που η εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακάλεσε με προεδρικό διάταγμα την συνταγματική αυτονομία του Τζαμού και Κασμίρ, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθεί η περιοχή αυτή στο έλεος μιας αυτονομιστικής εξέγερσης.

Παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας και την απαγόρευση των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης Σριναγκάρ γνωστοποίησαν ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες σποραδικές διαδηλώσεις.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι ένας νεαρός διαδηλωτής που καταδιώχθηκε από την αστυνομία «πήδηξε μέσα σε ένα ποτάμι και είναι νεκρός».

Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν στην παλιά πόλη της Σριναγκάρ, προπύργιο της αμφισβήτησης κατά της Ινδίας, την οποία πολλοί κάτοικοι του Κασμίρ αντιλαμβάνονται ως δύναμη κατοχής.

Το Κασμίρ εξακολουθούσε σήμερα να είναι αποκομμένο από τον κόσμο, με όλα τα μέσα επικοινωνίας να έχουν αποκλειστεί από την ινδική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ.

Σιγή επικρατεί επίσης στη Σριναγκάρ τις τελευταίες μέρες, οι δρόμοι της οποίας είναι έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, δίδοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για μια πόλη φάντασμα.

Ένοπλοι στρατιώτες φρουρούν οδοφράγματα με αγκαθωτά σύρματα και μόνο τα περιστέρια και κάποιοι αδέσποτοι σκύλοι κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ωστόσο στις σποραδικές αυτές διαδηλώσεις που έγιναν στην πόλη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, σύμφωνα με αποσπασματικές πληροφορίες που εξασφάλισε το AFP. Ένα νοσοκομείο της πόλης δέχθηκε έξι ανθρώπους που έφεραν τραύματα από σφαίρες ή μη θανατηφόρα όπλα, δήλωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Οι ινδικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι ήρεμη σε αυτή την ορεινή περιοχή που διεκδικεί το Πακιστάν.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν ανακοίνωσε χθες ότι ο στρατός της χώρας θα «κάνει τα πάντα» για να υποστηρίξει τον λαό του Κασμίρ, ενώ ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν δήλωσε ότι το Πακιστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να προσεγγίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

«Ο πακιστανικός στρατός στέκεται σθεναρά στο πλευρό των πολιτών του Κασμίρ στον δίκαιο αγώνα τους ως το τέλος», δήλωσε ο στρατηγός Κάμαρ Τζάβεντ Μπάτζουα, μετά την συνάντησή του με τους ανώτατους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων στο Ραουαλπίντι.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά το θέμα αυτό», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Θα δώσουμε μάχη σε κάθε φόρουμ. Σκεφτόμαστε τρόπους για να φέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο (...) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε παράλληλα λίγο αργότερα ο Πακιστανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο πακιστανικό κοινοβούλιο.