Κοσμος

Πήραν το μωρό σε διαδήλωση, κινδυνεύουν να χάσουν την κηδεμονία

To σκεπτικό της εισήγησης της ρωσικής εισαγγελίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ρωσική εισαγγελία θέλει να στερήσει από ένα ζευγάρι την κηδεμονία του παιδιού τους επειδή το πήραν μαζί τους στη διαδήλωση της 27ης Ιουλίου.

Η εισαγγελία της Μόσχας ζήτησε να αφαιρεθεί από νεαρό ζευγάρι η κηδεμονία του ηλικίας ενός έτους παιδιού τους επειδή το πήραν μαζί τους στη διαδήλωση της 27ης Ιουλίου και το έδωσαν όπως ισχυρίζεται να το κρατήσει κάποιος ξένος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και την υγεία του. Την απόφαση της εισαγγελίας καταδίκασε ο Μιχαήλ Φεντότοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και αρμόδιος επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού στην Μόσχα Γιεβγφκένι Μπινίμποβιτς.

«Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της 27ης Ιουλίου οι γονείς παρέδωσαν το μικρό τους παιδί, το οποίο λόγω ηλικίας ήταν ανήμπορο, σε τρίτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του αγοριού, και να υποστεί σωματική και ηθική βλάβη», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας. Κατ αυτόν τον τρόπο οι γονείς «εκμεταλλευόμενοι το παιδί, έκαναν κατάχρηση των γονικών τους δικαιωμάτων σε βάρος του γιού τους», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη ζητώντας από το δικαστήριο να στερήσει από το νεαρό ζευγάρι την κηδεμονία του παιδιού τους. Παράλληλα, η εισαγγελία υπογραμμίζει ότι ο πατέρας του αγοριού δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές της Μόσχας, επειδή στη Μόσχα μένει προσωρινά.

Το δικαστήριο Πέροφσκι επιβεβαίωσε ότι παρόμοιο αίτημα για την στέρηση των γονικών δικαιωμάτων από τον Ντμίτρι Προκάζοφ έχει υποβληθεί από την εισαγγελία.

Ο ίδιος ο Προκάζοφ δήλωσε στο BBC ότι χθες το βράδυ η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, ενώ στο radio svoboda δήλωσε τα εξής:

«Χθες τη νύχτα στο σπίτι μας έγινε έρευνα με αφορμή το βιντεοκλίπ, το οποίο τα μέσα ενημέρωσης έπαιζαν όλη την εβδομάδα. Ήρθαν στο σπίτι μας από την Ανακριτική Επιτροπή, με βάση την υπόθεση ότι εκθέσαμε σε κίνδυνο το παιδί μας. Μας όρισαν συνάντηση στην ανακριτική επιτροπή, στην οποία πρέπει να πάμε για να καταθέσουμε, να εξηγήσουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα μέσα μεταδίδουν ότι και η εισαγγελία μας ασκεί δίωξη και ζητά να μας πάρει το παιδί. Δεν ξέρω ποιες ακόμη υπηρεσίες θα εμπλακούν. Είμαστε απολύτως αθώοι. Δεν συμμετείχαμε σε οποιεσδήποτε ταραχές, δεν εκθέσαμε το παιδί μας σε κίνδυνο και ποτέ και δεν το αφήσαμε μόνο».

Ο Προκάζοφ περιγράφει επίσης τι περιέχει το επίμαχο βίντεο.

«Επιστρέφαμε στο σπίτι με τον φίλο μας από τον περίπατο. Ο Σεργκέι (Φόμιν) είναι φίλος μου, στην ουσία είναι συγγενής, καθότι είναι ξάδερφος της συζύγου μου. Απλώς του ζήτησα να κρατήσει το παιδί. Δεν υπήρχαν σ΄ εκείνο το σημείο ούτε μεταλλικά κιγκλιδώματα, ούτε αστυνομικοί και όλοι μαζί πήγαμε ήρεμα στο σπίτι».

Ο Σεργκέι Φόμιν είναι εθελοντής στο επιτελείο της δικηγόρου Λιουμπόφ Σόμπολ, η οποία είναι δικηγόρος του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα η Ανακριτική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Σεργκέι Φόμιν καταζητείται ως ύποπτος για συμμετοχή στις μαζικές ταραχές, της 27ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης «από ανοιχτές πηγές έγινε γνωστό ότι ο Φόμιν εγκαταλείποντας τη συγκέντρωση, πήρε στα χέρια του ένα ξένο μικρό παιδί για να περάσει ανεμπόδιστα δίπλα από τα μεταλλικά κιγκλιδώματα».

Ο Μιχαήλ Φεντότοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδικάζοντας την απόφαση της εισαγγελίας να στερήσει την κηδεμονία του ζευγαριού δήλωσε: «Εάν θέτουμε το ζήτημα κατ' αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή δίνοντας σ' ένα τρίτο πρόσωπο, εκθέτουμε το παιδί τυπικά σε κίνδυνο και για παράδειγμα το τρίτο πρόσωπο μπορεί να είναι η νταντά, η γιαγιά κτλ δημιουργούμε ένα προηγούμενο κινδυνεύοντας να προκαλέσουμε ανησυχία σε όλους τους γονείς». Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού στην Μόσχα Γιεβγκένι Μπινίμποβιτς δήλωσε ότι «είναι ανεπίτρεπτο σε οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση να χρησιμοποιούμε τα παιδιά για εκβιασμό».

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 27ης Ιουλίου συνελήφθησαν περισσότερα από 1300 άτομα. Περισσότερα από 60 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και σε περισσότερα από 160 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πρόκληση «μαζικών ταραχών» ενώ τρεις εξ αυτών κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση βίας κατά αστυνομικών.

Πηγές: AFP, BBC, Svoboda.org