Κοσμος

Αρχαιολόγοι λένε ότι ανακάλυψαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα

Σε ποια στοιχεία βασίζεται ο ισχυρισμός τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρχαιολόγοι λένε ότι ανακάλυψαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα σε περιοχή της Γαλιλαίας.

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στην περιοχή της Γαλιλαίας τα ερείπια μίας αρχαίας δομής που λέγεται ότι είναι η εκκλησία των Αποστόλων που χτίστηκε πάνω στα σπίτια των μαθητών του Ιησού Πέτρου και Ανδρέα.

Αν και για την εν λόγω εκκλησία υπάρχουν αναφορές σε χριστιανικό κείμενο που χρονολογείται στο 725 μ.Χ., οι αμφιβολίες ήταν έντονες καθώς οι ερευνητές δεν είχαν διαθέσιμα στοιχεία και έτσι κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Ωστόσο μία ομάδα από το ακαδημαϊκό κολλέγιο Kinneret στο Ισραήλ και το Κέντρο Μελέτης Αρχαίας Ιουδαϊκής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας του κολλεγίου Nyack της Νέας Υόρκης, έπειτα από ανασκαφή στο el-Araj, κοντά στη βόρεια ακτή της Γαλιλαίας βρήκαν αυτό που θα μπορούσε να είναι η πρώτη φυσική μαρτυρία της εκκλησίας.

Ο Mordechai Aviam του ακαδημαϊκού κολλεγίου Kinneret, δήλωσε ότι η ανασκαφή στο El-Araj επιβεβαίωσε το σημείο ως τον τόπο της Βηθσαϊδάς, εκεί όπου σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ήταν το ψαροχώρι που γεννήθηκαν ο Πέτρος και ο αδελφός του Ανδρέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βυζαντινή εκλησία βρέθηκε κοντά στα κατάλοιπα ενός οικισμού της ρωμαϊκής εποχής που ταιριάζει με τη θέση της Βηθσαϊδάς όπως τον περιγράφει από τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ιώσηπος Φλάβιος. Όπως εξηγεί, η εκκλησία που ανακαλύφθηκε ταιριάζει στην περιγραφή που έκανε βαυαρός επίσκοπος που επισκέφθηκε την περιοχή το 725 μ.Χ. Σύμφωνα με την περιγραφή μία εκκλησία στη Βηθσαϊδά χτίστηκε στο σημείο που ήταν το σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα.

«Έχουμε βρει μόνο το ένα τρίτο της εκκλησίας, κάτι λιγότερο, αλλά είναι εκκλησία και αυτό είναι σίγουρο. Το σχέδιο είναι μίας εκκλησίας που χρονολογείται στη Βυζαντινή εποχή, τα μωσαϊκά πατώματα είναι τυπικά», ανέφερε ο Aviam.

«Μεταξύ Καπερναούμ και Κούρσι, υπάρχει μόνο ένα μέρος που μια εκκλησία περιγράφεται από επισκέπτη στον 8ο αιώνα και την ανακαλύψαμε, αυτή είναι», συμπλήρωσε.

«Έχουμε ένα ρωμαϊκό χωριό, στο χωριό βρήκαμε κεραμικά, νομίσματα, πέτρινα αγγεία τα οποία είναι τυπικά για την εβραϊκή ζωή του πρώτου αιώνα, οπότε τώρα ενισχύουμε την πρότασή μας ότι το El-Araj είναι πολύ καλύτερο υποψήφιο για τη Βηθσαϊδά από το e-Tell», τόνισε.