- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν δέκα παλαιστινιακά κτίρια σε νότιο προάστιο της Ιερουσαλήμ.
Οι αρχές του Ισραήλ κατέστρεψαν χθες Δευτέρα δέκα ακίνητα Παλαιστίνιων που έκριναν ότι ανεγέρθηκαν αυθαίρετα σε νότιο προάστιο της Ιερουσαλήμ, κοντά στο τμήμα του τείχους που χωρίζει την ιερή πόλη από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεξάγοντας μια επιχείρηση που καταδίκασαν οι Παλαιστίνιοι, ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι.
Κάτοικοι και ακτιβιστές απομακρύνθηκαν και οι εκπρόσωποι του Τύπου κρατήθηκαν σε απόσταση καθώς βαριά μηχανήματα κατεδάφιζαν τα ακίνητα στο Σουρ Μπάχερ, στα όρια της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Μια ημιτελής οκταώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε εν μέρει με τη χρήση εκρηκτικών.
Κατά το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, δέκα κτίρια, στην πλειονότητά τους ακόμη υπό κατασκευή, επρόκειτο να καταστραφούν στην επιχείρηση κατεδάφισης που διεξήχθη με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας από χθες τα ξημερώματα. Πλήττονται περίπου 350 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 17 θα εκτοπιστούν, σύμφωνα με το OCHA.
«Ας κατεδαφίσουν όλα τα σπίτια, θα μείνουμε στο ύπαιθρο», είπε ο Ακράμ Ζαουάχρα, ιδιοκτήτης ενός από τα ακίνητα που ισοπεδώθηκαν.
Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι τα ακίνητα που στοχοθέτησαν ανεγέρθηκαν υπερβολικά κοντά στον «φράκτη ασφαλείας», όπως ονομάζουν το τείχος η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2002, μεσούσης της δεύτερης Ιντιφάντας (παλαιστινιακής εξέγερσης), για την αποτροπή επιθέσεων από τη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει ουδέτερη ζώνη τις περιοχές γύρω από το τείχος διαχωρισμού σε απόσταση 100 ως 300 μέτρων, θυμίζει το OCHA.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ασφάλεια ως πρόσχημα για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Χαρακτηρίζουν τον «φράκτη ασφαλείας», που αποτελείται από συρματοπλέγματα, ηλεκτρονικές πύλες και όγκους μπετόν ύψους ως και εννέα μέτρων «το τείχος του απαρτχάιντ».
Όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση του τείχους, που γίνεται παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μήκος του θα φθάνει τα 712 χιλιόμετρα. Η ακανόνιστη τροχιά του βρίσκεται κατά το 85% μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και απομονώνει το 9,4% των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ κατήγγειλε τις κατεδαφίσεις, βλέποντας σε αυτές «μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού».
«Η επιχείρηση αυτή έχει σκοπό να αποκοπεί η Ιερουσαλήμ από τη Βηθλεέμ», στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, εκτίμησε ο Ουάλιντ Άσαφ, παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για την παρακολούθηση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.
«Τα κτίσματα είχαν οικοδομηθεί παράνομα κοντά στον φράκτη ασφαλείας και αποτελούσαν κίνδυνο για τις ζωές των αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε μέσω Twitter από τη δική του πλευρά ο Γκιλάντ Ερντάν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, επικαλούμενος απόφαση του ισραηλινού ανωτάτου δικαστηρίου.
Ο Οφίρ Γκέντελμαν, αραβόφωνος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δικαιολόγησε μέσω Twitter τις κατεδαφίσεις με το επιχείρημα ότι έχουν καταγραφεί «εκατοντάδες συμβάντα» και «απόπειρες παρεισφρήσεων» Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος εκεί, «ορισμένες με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».
Από το 1967, το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει προσαρτήσει, απόφαση που ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Τη 18η Ιουνίου, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν ορισμένους κατοίκους του προαστίου Σουρ Μπάχερ ότι θα κατεδαφίζονταν τα σπίτια τους και τους έδωσαν 30 ημέρες για να τα εγκαταλείψουν.
«Η πολιτική του Ισραήλ να καταστρέφει παλαιστινιακές ιδιοκτησίες αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο ΟΗΕ χθες.
Περίπου είκοσι διπλωμάτες, στην πλειονότητά τους από ευρωπαϊκές χώρες, είχαν επισκεφθεί τη 16η Ιουλίου το προάστιο, όπου παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τους ζήτησαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση των σπιτιών από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίωσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τις κατεδαφίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», επαναλαμβάνοντας ότι η ισραηλινή πολιτική «εξασθενίζει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης».
Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ερντάν αντέτεινε ότι η ΕΕ πιστεύει «τα ψέματα των Παλαιστίνιων».
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταφύγουν στο ΔΠΔ, καταγγέλλοντας ότι ο «εξαναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της Ιερουσαλήμ από τα σπίτια τους και τη γη τους» αποτελεί «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η Γαλλία «καταδικάζει» αυτές τις κατεδαφίσεις, που «αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο», τόνισε από τη δική της πλευρά εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ.
Από την πλευρά της, η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούν «μέρος μιας συστηματικής πολιτικής των ισραηλινών αρχών για τον εκτοπισμό Παλαιστινίων διά της βίας».
Οι κάτοικοι του Σουρ Μπάχερ φοβούνται ότι και άλλα σπίτια στην κοινότητά τους θα ισοπεδωθούν σύντομα.
Οι ισραηλινές αρχές κατεδαφίζουν συχνά κατοικίες Παλαιστίνιων που χαρακτηρίζουν «αυθαίρετες» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη.
Οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να εξασφαλίσουν οικοδομικές άδειες από τις ισραηλινές αρχές κι αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης.
Στην περίπτωση του Σουρ Μπάχερ, πολλά από τα κτίρια είχαν άδειες από τις παλαιστινιακές αρχές, αφού τα εδάφη όπου βρίσκονται τελούν υπό τη δικαιοδοσία των Παλαιστίνιων βάσει των συμφωνιών του Όσλο.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο ότι με την απόφασή του είχε σκοπό να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο ώστε να πολλαπλασιαστούν οι κατεδαφίσεις κατά μήκος του τείχους, που για τους Παλαιστίνιους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέσο για την αρπαγή της γης τους.
Τμήμα του Σουρ Μπάχερ βρίσκεται εντός της έκτασης του δήμου της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τμήμα του στη Δυτική Όχθη, ένα μέρος του ανάμεσα — ακριβώς εκτός των διοικητικών ορίων της Ιερουσαλήμ, αλλά στην ισραηλινή πλευρά του τείχους.