Κοσμος

Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ: Από τη φυλακή στην ψυχιατρική πτέρυγα

Διεθνής κατακραυγή για τη μητέρα που η Τεχεράνη θεωρεί κατάσκοπο και την κρατά σε κελί από το 2016

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν: Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου της Τεχεράνης, όπου νοσηλεύεται υπό το βλέμμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η Ιρανοβρετανή που έχει φυλακιστεί στο Ιράν από το 2016 για συνωμοσία και υποκίνηση στάσης, μετήχθη στην ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου της Τεχεράνης, όπου νοσηλεύεται επιτηρούμενη από μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, γνωστοποίησε σήμερα Τετάρτη η οικογένειά της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Απελευθερώστε τη Ναζανίν», η οποία αγωνίζεται για την αποφυλάκισή της και επικεφαλής της είναι ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, η 40χρονη γυναίκα μετήχθη τη Δευτέρα από τη φυλακή της Εβίν στο νοσοκομείο Ιμάμ Χομεϊνί, όπου ο πατέρας της, που περίμενε μάταια για να τη δει επί τέσσερις ώρες, διαπίστωσε πως η φρούρησή της έχει ανατεθεί στους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν.

Η διάρκεια και ο σκοπός της νοσηλείας της Ζαγαρί-Ράτκλιφ δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισημαίνει επίσης πως είναι «ασυνήθιστο οι πολιτικοί κρατούμενοι να φρουρούνται, κατά τη διάρκεια νοσηλειών τους σε νοσοκομεία, από τους Φρουρούς της Επανάστασης», καθήκον που κανονικά ανατίθεται σε απλούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η μεταγωγή της κρατουμένης σε νοσοκομείο συστάθηκε από ψυχίατρο, λόγω της «σοβαρής επιδείνωσης» της κατάστασής της και του «κινδύνου να πάρει η ίδια την κατάσταση στα χέρια της», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ήμουν καλά στην υγεία μου και ευτυχής όταν ήρθα στο Ιράν να δω τους γονείς μου», είπε, κατά την οικογένειά της, η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Τρία χρόνια και κάτι αργότερα, εισάγομαι σε κλινική ψυχικής υγείας. Δείτε με τώρα, πάω στο άσυλο», συμπλήρωσε.



Οι συγγενείς της υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν καμία επαφή με την άλλοτε συνεργάτιδα του Thomson Reuters Foundation, φιλανθρωπικού ιδρύματος που έχει ιδρύσει το καναδοβρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επί «36 ώρες και πλέον».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη την 3η Απριλίου 2016 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το Ιράν, όπου είχε επισκεφθεί μαζί με την μικρή της κόρη Γκαμπριέλα την οικογένειά της. Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη συμμετοχή της το 2009 σε διαδηλώσεις με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος, υποκίνηση στάσης και κατασκοπεία — κατηγορίες που αρνήθηκε. Η ποινή της επικυρώθηκε από εφετείο τον Απρίλιο του 2017.

Η υπόθεσή της συνέβαλε στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας — βασικής προμηθεύτριας όπλων της Σαουδικής Αραβίας, του μεγάλου αντιπάλου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή. Στην επιδείνωση της σχέσης συνέβαλε επίσης η καταδίκη τον Μάιο σε 10 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία μιας Ιρανής, υπαλλήλου του Βρετανικού Συμβουλίου.

Τον περασμένο μήνα, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο σύζυγός της έκαναν ταυτόχρονα απεργία πείνας, που διήρκεσε δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να αφεθεί ελεύθερη και να προβάλλουν την υπόθεσή της. Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η γυναίκα να αποφυλακιστεί πριν εκτίσει ολόκληρη την ποινή της.