Κοσμος

Ξανά στο εδώλιο για την άμβλωση η έφηβη που έπεσε θύμα βιασμού

Η Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 30 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Ελ Σαλβαδόρ θα ξαναδικαστεί η έφηβη, θύμα βιασμού, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία ότι έκανε άμβλωση.

Μια έφηβη, θύμα βιασμού, που καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι σκότωσε το παιδί της αφού γέννησε ένα νεκρό μωρό, θα δικαστεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι συνήγοροί της.

Η Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 30 ετών από μια δικαστή η οποία έκρινε ότι η ανήλικη προκάλεσε την αποβολή του εμβρύου. Η άμβλωση είναι έγκλημα στο Ελ Σαλβαδόρ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η ποινή της Ερνάντες ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε μια απρόσμενη νίκη για την CDFA (Ομάδα Πολιτών για την Αποπονικοποίηση της Άμβλωσης), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασκεί πιέσεις για την αποφυλάκιση περίπου 20 γυναικών οι οποίες έχουν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Έβελιν είναι αθώα», είπε η δικηγόρος Άνα Μαρτίνες μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ενόψει της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα. «Ελπίζουμε ότι την Δευτέρα θα νικήσει το κράτος δικαίου σ' αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Η άμβλωση είναι έγκλημα από το 1997 στο συντηρητικό, καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή αν το έμβρυο πάσχει από δυσμορφίες. Οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι η δίκη της Ερνάντες είναι σημαντική καθώς θα σηματοδοτήσει και τη στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο.

Ο Μπουκέλε έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως η άμβλωση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου.

Η Ερνάντες, που σήμερα είναι 21 ετών και κατάγεται από μια φτωχή, αγροτική κοινότητα, υποστηρίζει ότι ήταν θύμα βιασμού. Δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος μέχρι που την έπιασαν οι πόνοι σε μια τουαλέτα και γέννησε ένα νεκρό μωρό.

Η CDFA σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να σκοτώσει το μωρό, αντιθέτως παρουσίασε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της.

Αν και άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Περίπου 20 εκτίουν ποινές κάθειρξης –ακόμη και 40 ετών– ενώ υποστηρίζουν ότι απλώς απέβαλαν, ή γέννησαν νεκρά μωρά ή είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριουμ στην εφαρμογή του νόμου που αφορά τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα.

Όμως οι προσπάθειες να υιοθετηθεί ένας άλλος νόμος που θα χαλαρώνει την απόλυτη απαγόρευση απέτυχαν.