Κοσμος

Τέλος το εμπόριο σκουπιδιών: Πίσω στην Αυστραλία τόνοι απορριμμάτων

Η Ινδονησία στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί η χώρα να είναι «χωματερή της Δύσης»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ινδονησία στέλνει πίσω στην Αυστραλία 210 τόνους απορριμμάτων.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα στείλουν πίσω στην Αυστραλία 210 τόνους απορριμμάτων, την ώρα που και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας προχωρούν σε ανάλογες ενέργειες, επιθυμώντας να πάψουν να είναι «οι χωματερές της Δύσης». Οκτώ κοντέινερ, τα οποία στα χαρτιά θα έπρεπε να περιέχουν μόνο χαρτί για ανακύκλωση, κατασχέθηκαν στη Σουραμπάγια (σ.σ. δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας). Στο εσωτερικό τους υπήρχαν πλαστικά μπουκάλια, χρησιμοποιημένες πάνες, ηλεκτρονικά απορρίμματα και κουτάκια αναψυκτικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας τελωνείων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε «τα απορρίμματα να εξαχθούν ξανά» πίσω στην Αυστραλία. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και το περιβάλλον της Ινδονησίας, και κυρίως της ανατολικής Ιάβας από τα τοξικά και επικίνδυνα απορρίμματα.

Η εταιρεία που εξήγαγε τα απορρίμματα είναι η αυστραλιανή Oceanic Multitrading σε συνεργασία με την ινδονησιακή MDI, η οποία κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνια, σύμφωνα με τις αρχές.

Στα μέσα Ιουνίου η Τζακάρτα είχε στείλει πέντε εμπορευματοκιβώτια γεμάτα απορρίμματα πίσω στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που αρνούνται πλέον να τις αντιμετωπίζουν σαν τις «χωματερές της Δύσης». Ακόμη 49 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται στο νησί Μπάταμ της Ινδονησίας αναμένοντας να σταλούν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ.

Το 2018 η απόφαση της Κίνας να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων από όλο τον κόσμο προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναζητήσουν άλλους προορισμούς για τα απορρίμματά τους. Έκτοτε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων εστάλησαν στη νοτιοανατολική Ασία, όπου η δυνατότητα ανακύκλωσης είναι περιορισμένη.

Τον Μάιο η Μαλαισία είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει εκατοντάδες τόνους πλαστικών απορριμμάτων πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Οι Φιλιππίνες έστειλαν στα τέλη Μαΐου στον Καναδά 69 εμπορευματοκιβώτια με απορρίμματα -γεγονός που είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο. Μεγάλο μέρος αυτών καταλήγει στις χωματερές και τις θάλασσες, σύμφωνα με το WWF.