- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαζικές κινητοποιήσεις και σήμερα στην Αλγερία, όπου διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους για την 20ή συνεχόμενη Παρασκευή.
Η Αλγερία προετοιμάζεται για την 20ή συνεχόμενη Παρασκευή κινητοποιήσεων, με τις διαδηλώσεις να αναμένεται να είναι μαζικές τη σημερινή ημέρα που θεωρείται τεστ τόσο για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές όσο και για το καθεστώς, δύο ημέρες μετά την πρόταση που κατέθεσε ο μεταβατικός πρόεδρος ώστε να εξέλθει η χώρα από την κρίση.
Σήμερα εξάλλου γιορτάζεται η 57η επέτειος ανεξαρτησίας της χώρας και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να ζητήσουν να γίνει η φετινή 5η Ιουλίου η ημέρα που θα «εδραιωθεί η απελευθέρωση του Ανθρώπου μετά την απελευθέρωση της πατρίδας» από τη Γαλλία το 1962.
Μετά την παραίτηση στις 2 Απριλίου του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και του στρατού, το κίνημα αμφισβήτησης αρνείται να διοργανωθούν προεδρικές εκλογές από το υπάρχον «σύστημα» και ζητεί την αποχώρηση όλων των παλιών υποστηρικτών του Μπουτεφλίκα.
Την Τετάρτη ο μεταβατικός πρόεδρος Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ πρότεινε τη σύσταση ενός οργάνου διαλόγου για τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών και δεσμεύθηκε ότι το κράτος και ο στρατός θα παραμείνουν «ουδέτεροι» στη διάρκεια της διαδικασίας.
Η έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε στις αρχές Ιουνίου ο Μπενσαλάχ και περιορίστηκε στην πολιτική τάξη, είχε απορριφθεί από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Η ημερομηνία που προτάθηκε αρχικά για τις προεδρικές εκλογές, η 4η Ιουλίου, απορρίφθηκε από τους διαδηλωτές και τελικά οι εκλογές ακυρώθηκαν καθώς δεν υπήρχαν υποψήφιοι. Βάσει του μεταβατικού Συντάγματος νέες εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν σε διάστημα 90 ημερών και ο Μπενσαλάχ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στον θώκο μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.
«Απελευθερώστε τους κρατούμενους»
Κόμματα της αντιπολίτευσης, η κοινωνία των πολιτών και παρατηρητές αναμένουν να δουν πώς θα γίνει δεκτή η νέα του πρόταση από τους διαδηλωτές και πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο TSA, η νέα έκκληση του μεταβατικού προέδρου κινδυνεύει επίσης να απορριφθεί, «αν οι αρχές δεν βιαστούν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα».
Άλλοι αίτημα των διαδηλωτών είναι να σταματήσουν οι συλλήψεις, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Νασέρ Ντζάμπι, ο οποίος έχει υπογράψει την έκκληση σε διαδηλώσεις.
Αν και ο Μπενσαλάχ έχει χαιρετίσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του κινήματος και την «αυτοσυγκράτηση των δυνάμεων της τάξης», οι συλλήψεις διαδηλωτών και οι προειδοποιήσεις από τον στρατηγό Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αλγερίας, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Για τους διαδηλωτές και πολλούς παρατηρητές, την πραγματική εξουσία δεν κατέχει ο μεταβατικός πρόεδρος αλλά ο Γκάιντ Σάλαχ, ο οποίος αρνείται τα αιτήματα του κινήματος αμφισβήτησης. Ο στρατός βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού αφού εκδίωξε τον Μπουτεφλίκα από την εξουσία.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές της Αλγερίας «να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους» τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί και «να σεβαστού το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και της ειρηνικής συγκέντρωσης».
Την Τρίτη φοιτητές διαδήλωσαν φωνάζοντας «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», ένα σύνθημα που βρίσκεται και στο Twitter στις εκκλήσεις για διαδηλώσεις.