Κοσμος

«Χρυσή» η προτομή του Τουταγχαμών σε δημοπρασία του Christie's

Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει «κλεμμένο» το έργο που πωλήθηκε έναντι 4,7 εκατ. λιρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tutanhamun.gif
©EPA/IAN LANGSDON

Στο κενό οι αντιδράσεις της Αιγύπτου για την «κλεμμένη» προτομή του Τουταγχαμών, η οποία δημοπρατήθηκε κανονικά από τον οίκο Christie's.

Η γλυπτή κεφαλή του φαραώ Τουταγχαμών πωλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων λιρών, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου που θεωρεί το έργο κλεμμένο και ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία. Το γλυπτό, από καφέ χαλαζίτη, έχει ύψος 28,5 εκατοστά και είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Πωλήθηκε έναντι 4,7 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,3 εκ. ευρώ) από τον οίκο Christie's. Το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Η ανακοίνωση της δημοπρασίας είχε προκαλέσει την οργή της Αιγύπτου, που ζητούσε μάταια να αναβληθεί. Απόψε, καμιά δεκαριά διαδηλωτές, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των δημοπρασιών. «Η αιγυπτιακή ιστορία δεν πωλείται» και «Σταματήστε το εμπόριο αρχαιοτήτων» έγραφαν στα μικρά πλακάτ τους.

«Είμαι πολύ θυμωμένη. Ήλπιζα ότι θα ακυρωνόταν η δημοπρασία» είπε μια 50χρονη Αιγύπτια, η Μάγκντα Σακρ, που ζει μόνιμα στη Βρετανία. Το γλυπτό «θα έπρεπε να βρίσκεται στο μουσείο, όχι στο σπίτι του οποιουδήποτε» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους φαραώ μας».

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση αυτής της πώλησης από τον οίκο δημοπρασιών. Οι υπεύθυνοι του Christie's ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν ελέγξει και επαληθεύσει την προέλευση του αγάλματος, το οποίο «δεν ήταν και δεν είναι αντικείμενο υπό διερεύνηση» και ότι ουδέποτε είχε εκφραστεί κάποια υπόνοια περί κλοπής μολονότι ήταν ευρέως γνωστή η ύπαρξή του και είχε εκτεθεί πολλές φορές δημοσίως.

Ο διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προτομή εξήχθη από την Αίγυπτο τη δεκαετία του 1970, την ίδια εποχή που κλάπηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα από τον ναό του Καρνάκ, στο Λούξορ. «Οι ιδιοκτήτες παρείχαν ψευδείς πληροφορίες» ισχυρίστηκε.

Η προτομή αγοράστηκε το 1985 από τον Χάιντς Χέρτσερ, έναν έμπορο έργων τέχνης από το Μόναχο. Προηγουμένως βρισκόταν στα χέρια του Γιόζεφ Μεσίνα, ενός Αυστριακού που το αγόρασε γύρω στο 1973-74 από τον πρίγκιπα Βίλχελμ φον Τουρν ουντ Τάξις που το είχε στην κατοχή του από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τον οίκο Christie's. Ωστόσο, ο γιος και η ανιψιά του πρίγκιπα, Βίκτορ και Ντάρια, είπαν στον ιστότοπο Live Science ότι δεν θυμούνται το συγκεκριμένο αντικείμενο και ότι ο Βίλχελμ φον Τουρν ουντ Τάξις «δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την τέχνη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.