- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εικόνες συνωστισμού και εξαθλίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών του Ρίο Γκράντε. Οι αρχές κάνουν για «ωρολογιακή βόμβα».
Έκθεση αμερικανικής υπηρεσίας ελέγχου καταγγέλλει τις «επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού» στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και απευθύνει έκκληση για άμεση λήψη μέτρων.
Οι φωτογραφίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα κέντρα κράτησης του Ρίο Γκράντε δείχνουν 51 μετανάστριες να κρατούνται σε ένα κελί για 40 άνδρες και 71 άνδρες να βρίσκονται σε ένα κελί που είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει 41 γυναίκες.
Ένας εκ των υπευθύνων στο κέντρο κράτησης έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα».
«Μας ανησυχεί ο συνωστισμός και η παρατεταμένη σε διάρκεια κράτηση των μεταναστών. Όλα αυτά δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μεταναστών αλλά και των εργαζομένων στα κέντρα», αναφέρουν οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους.
Σύμφωνα με το BBC οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν επτά εγκαταστάσεις μεταναστών σε όλη την κοιλάδα του Ρίο Γκράντε στο νότιο Τέξας.
Διαπίστωσαν ότι το 30% των παιδιών που βρίσκονται εκεί έχουν κρατηθεί από τις αρχές κατά 72 ώρες περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Τα περισσότερα δεν έχουν πρόσβαση σε ντουζιέρες, δεν τους παρέχεται ζεστό φαγητό ή καθαρά ρούχα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης παραβιάζουν τα στάνταρντ της υπηρεσίας Συνόρων και Τελωνείων των ΗΠΑ.
Παραδοχή του Υπουργείου
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) παραδέχθηκε τους κινδύνους που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό και την ανασφάλεια στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας, τις συνθήκες διαβίωσης στα οποία Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί έχουν χαρακτηρίσει «φρικτές».
«Ανησυχούμε για τον υπερπληθυσμό και την παρατεταμένη κράτηση, συνθήκες που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των μελών και των αξιωματούχων του DHS καθώς και των κρατούμενων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Γενική Επιθεώρηση του υπουργείου, μια υπηρεσία εσωτερικής εποπτείας του υπουργείου.
Μέλη του υπουργείου επισκέφθηκαν τον Ιούνιο πέντε κέντρα κράτησης κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όπου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μαζική εισροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ.
Τον Μάιο 144.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από την αμερικανική υπηρεσία φύλαξης συνόρων (CBP). Όμως δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις δομές της, αλλά ούτε και στα κέντρα κράτησης όπου συνήθως μεταφέρονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειες.
«Βραδυφλεγής βόμβα»
Πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.
«Κανένα ανθρώπινο ον δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο», έγραψε στο Twitter η Καμάλα Χάρις, που εμφανίζεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις,
Οι υπεύθυνοι των κέντρων κράτησης δεν σέβονται «τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», κατήγγειλε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.
«Επαίσχυντο», αντέδρασε η προοδευτικής γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν. «Ανθρώπινα όντα στοιβάζονται σαν ζώα στη χώρα μας».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του κέντρου, τον οποίο επικαλείται η έκθεση, η κατάσταση είναι «μια βραδυφλεγής βόμβα». Πολλά περιστατικά έχουν ήδη σημειωθεί μεταξύ των κρατούμενων.
Αυτά τα κέντρα κράτησης «δεν δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που μας στέλνουν», υπογράμμισε χθες Τρίτη μιλώντας στο CNN ο Ρόμπερτ Περές, αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη Δημοκρατικών βουλευτών σε κέντρο κράτησης στο Ελ Πάσο και το Κλιντ του Τέξας, δύο πόλεις που συνορεύουν με το Μεξικό. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα επικρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης στο Κλιντ. Τότε εκεί ζούσαν 300 ανήλικοι απομονωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον μεταφερθεί αλλού.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αποστολής Χοακίν Κάστρο είχε κάνει λόγο για κελιά που προορίζονταν για γυναίκες στα οποία «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό», όπου οι κρατούμενες αναγκάζονται «να πιουν νερό από τις τουαλέτες».
Σε βίντεο που ο βουλευτής μαγνητοσκόπησε με κρυμμένη κάμερα μέσα σε ένα κοινό κελί χωρίς κρεβάτια φαίνονται γυναίκες σε υπνόσακους να του εξηγούν ότι δεν μπορούν να κάνουν ντους και ότι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.
Δικαστική απόφαση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άνοιξη του 2018 ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» απέναντι στη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε να τερματίσει την πρακτική «σύλληψης και απελευθέρωσης» που επιτρέπει στους μετανάστες να αφήνονται ελεύθεροι στις ΗΠΑ για όσο διάστημα εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου.
Ωστόσο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ έκρινε χθες Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατά επ’ αόριστον τους αιτούντες άσυλο που πέρασαν παράτυπα τα αμερικανικά σύνορα, χωρίς να τους δίνει μία ευκαιρία να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.