- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λύνεται ο γόρδιος δεσμός της νέας ηγεσίας στα ανώτερα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, μια λύση διαφαίνεται τελικά στον ορίζοντα για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλο και πιο κοντά. «Έχουμε a priori μια συμφωνία» είπε από τη μεριά της υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δύο γυναίκες προορίζονται για θέσεις κλειδιά: a) H υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και β) η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι το «δεξί χέρι» της Άνγκελα Μέρκελ προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Έχει σπουδάσει ιατρική και είναι μητέρα 7 παιδιών, προαλειφόταν πριν από μερικά χρόνια για διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ. Η 60χρονη πολύπειρη και πολύγλωσση πολιτικός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία λόγω του «αμφιλεγόμενου» έργου της στο Υπουργείο Άμυνας. Ήδη, έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις.
«Μη αποδεκτή» κρίνουν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές την υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ύπατο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Ειδικότερα, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν είπε στο DPA ότι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες «δεν είναι αποδεκτή».
Από τη μεριά του, ο Σβεν Γκίγκολντ, των Πρασίνων, έγραψε στο Twitter ότι «στην Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο», σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα πολιτικός δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Λαγκάρντ για διάδοχος του Ντράγκι
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Τέσσερις χώρες του «Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία), οι οποίες είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν τη Γερμανίδα πολιτικό, με μια ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.
Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι με τη λύση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος και για να διαδεχτεί η Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα αυτή.
Πόκερ αξιωμάτων στις Βρυξέλλες
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, Γαλλία και Γερμανία θα αναλάβουν η καθεμιά τουλάχιστον μία από τις πλέον προβεβλημένες θέσεις στην ΕΕ, ενώ η ευρωπαϊκή Δεξιά θα διατηρήσει την προεδρία της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Φιλελεύθερος Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ, ενώ για Ύπατος Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής προορίζεται ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες) ή ο Ισπανός Σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ.
Τα ονόματα δύο άλλων Σοσιαλιστών, των Ιράτσε Γκαρθία (Ισπανία) και Σεργκέι Στανίτσεφ (Βουλγαρία), ακούγονται επίσης για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
Επικοινωνία Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες
Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (σ.σ. μιλά εκ μέρους του στη Σύνοδο Κορυφής) όσο και με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.