Κοσμος

Βιασμοί και trafficking στις «ματωμένες» φράουλες της Ισπανίας

Νέες καταγγελίες από τις μαροκινές εργάτριες γης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλλιέργειες φράουλας
Καλλιέργειες φράουλας / © Paula Bronstein /Getty Images/Ideal Images

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας γνώριζε μόνο μια φράση στα αραβικά: «Δούλευε, σκύλα, αλλιώς σε στέλνω πίσω στο Μαρόκο».

Μαροκινές εργάτριες γης καταγγέλλουν ότι και φέτος αντιμετώπισαν εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση στα χωράφια με τις φράουλες της νότιας Ισπανίας. Δικηγόροι που ειδικεύονται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι καταγγελίες των γυναικών θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν ακόμη και κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ανθρώπων με ανάμειξη κρατικών φορέων της Ισπανίας και του Μαρόκου. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει τη νομική υποχρέωση να διερευνήσει ουσιαστικά τις εν λόγω καταγγελίες.   

Πριν από δύο μήνες ο βρετανικός Observer αναφέρθηκε στην υπόθεση 10 μαροκινών γυναικών που επί ένα χρόνο πάλευαν να πείσουν την αστυνομία της Ουέλβα να διερευνήσει τις καταγγελίες τους για περιστατικά βιασμού, εκμετάλλευσης και κακοποίησης στις καλλιέργειες φράουλας. Αυτές οι γυναίκες μαζί με χιλιάδες άλλες γυναίκες από το Μαρόκο ταξίδεψαν στην Ισπανία το 2018 για να εργαστούν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας.

Φέτος με αφορμή τις αλλεπάλληλες αναφορές για κρούσματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη βιομηχανία της φράουλας οι κυβερνήσεις Μαρόκου και Ισπανίας συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για την αποφυγή τυχόν νέων προβλημάτων. Ωστόσο, οι καταγγελίες συνεχίζονται.

Άλλες τέσσερις εργάτριες γης δήλωσαν στον Observer ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης του μαροκινού κράτους και βιαιοπραγιών από την ισπανική αστυνομία. Ανέφεραν ότι «στρατολογήθηκαν» από το υπουργείο Εργασίας του Μαρόκου τον Φεβρουάριο. Τις υποσχέθηκαν στέγαση, δωρεάν διατροφή και αξιοπρεπείς μισθούς εάν εργάζονταν στην Ισπανία για τρεις μήνες. Πλήρωσαν από 700 ευρώ έκαστη για τη βίζα, τη μεταφορά στην Ισπανία και για προστατευτικά ρούχα για τη καλλιέργεια της φράουλας.  

Όταν έφτασαν στην Ισπανία εξαναγκάστηκαν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Δεν πληρώνονταν για την εργασία τους, δέχονταν απειλές και ρατσιστικούς εκφοβισμούς ενώ είδαν άλλες γυναίκες να κακοποιούνται σεξουαλικά. Όταν διαμαρτύρονταν, τις απειλούσαν ότι θα τις γυρίσουν πίσω στο Μαρόκο χωρίς καμία ανταμοιβή για την εργασία τους.

«Μας είπαν ότι θα μας αντιμετώπιζαν σαν επαγγελματίες εργάτριες με αξιοπρέπεια, αλλά όταν φτάσαμε στην Ισπανία μας συμπεριφέρονταν σαν ζώα», είπε μια γυναίκα, η οποία άφησε πίσω στην πατρίδα της την κόρη της για να δουλέψει στις φράουλες. «Πριν φύγουνε από το Μαρόκο μας έδειξαν ένα βίντεο με ωραία σπίτια, στα οποία θα ζούσαμε όταν θα εργαζόμασταν στα χωράφια. Όταν φτάσαμε βρήκαμε ένα μέρος βρόμικο, τρισάθλιο. Ο ένας ήταν πάνω στον άλλον. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας γνώριζε μόνο μια φράση στα αραβικά: 'Δούλευε, σκύλα, αλλιώς σε στέλνω πίσω στο Μαρόκο». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.