- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Δεν ζητάμε από τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στο Ιράν…Θέλουμε μόνο να πουλάμε το πετρέλαιό μας».
Κύριο αίτημα του Ιράν στις συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι η Τεχεράνη να είναι σε θέση να πουλήσει το πετρέλαιό της στα ίδια επίπεδα που έκανε πριν από την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία, δήλωσε σήμερα ένας Ιρανός αξιωματούχος.
Στο πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι σταματά να θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα όρια που έθετε αυτή η συμφωνία, στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Αυτή την εβδομάδα υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα αποδεσμευθεί «αποφασιστικά», «από τις 7 Ιουλίου», από άλλες δύο από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας.
«Ποιά είναι η απαίτησή μας; Η απαίτησή μας είναι να είμαστε σε θέση να πουλάμε το πετρέλαιό μας και να παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας. Και αυτό είναι πρακτικά το λιγότερο από τα οφέλη μας από τη συμφωνία», τόνισε ο αξιωματούχους σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Δεν ζητάμε από τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στο Ιράν…Θέλουμε μόνο να πουλάμε το πετρέλαιό μας», πρόσθεσε.
Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιράν και ομολόγοι τους από τις εναπομείνασες υπογράφουσες χώρες θα συναντηθούν αύριο στην Βιέννη με στόχο εξεύρεση λύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και το Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα μηχανισμό (INSTEX) προκειμένου ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις.
Το σύστημα συναλλαγών INSTEX που δημιούργησαν το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι με αυτό θα καταστούν δυνατές συναλλαγές μικρών ποσοτήτων σε είδη όπως φάρμακα και όχι για τις μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, όπως επιδιώκει το Ιράν.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει είτε να αγοράσουν πετρέλαιο από εμάς είτε να μας δώσουν τα χρήματά του (σ.σ. το αντίτιμο)», δήλωσε ο αξιωματούχος.