Κοσμος

ΕΕ: Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου μετά το αδιέξοδο

Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή Γιούνκερ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απόλυτο αδιέξοδο ως προς τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νέα Σύνοδος Κορυφής διαχείρισης κρίσης την 30ή Ιουνίου

Οι λεπτές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για να εξευρεθεί μια αποδεκτή από την πλειοψηφία των ηγετών προσωπικότητα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέτυχαν την Πέμπτη και συγκλήθηκε νέα Σύνοδος για τη διαχείριση της κρίσης την 30ή Ιουνίου.

«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου. Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου.

Τις ισχνές ελπίδες εξεύρεσης λύσης είχε ήδη διαγράψει ο Τουσκ έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter μετά τη συζήτηση που είχε με τους δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν δεν δέχεται να οριστεί υποψήφιος αυτός που προωθεί η Μέρκελ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, δεξιά).

Η σύνοδος άνοιξε μ' ένα βαρύ πλήγμα για τη Μέρκελ: την ανακοίνωση των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των κεντρώων της Renew Europe ότι δεν θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Βέμπερ σε περίπτωση που τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που εκμηδένισε τις ελπίδες της ότι θα εξασφαλιζόταν πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μακρόν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Αλλά η Μέρκελ αρνείται να θεωρήσει δεδομένη την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Επανέλαβε την υποστήριξή της στο σύστημα των Spitzenkandidaten, των υποψηφιοτήτων των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κι άφησε να γίνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση σε αυτή τη σύνοδο.

Το ΕΛΚ έχει αποφασίσει να συνεχίσει να προωθεί την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, εξήγησαν ηγετικά του στελέχη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις γευμάτισα μαζί του», πέταξε σε καυστικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, σημαίνον στέλεχος της πολιτικής ομάδας.

Ο Μακρόν από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν τάσσεται καταρχήν εναντίον κάθε γερμανικής υποψηφιότητας, υπενθυμίζοντας κάτι που έχει ξαναπεί, ότι εάν ήταν υποψήφια η Μέρκελ, θα τασσόταν υπέρ της.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και η Δανή Μαγκρέιτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι και κεντρώοι της Renew Europe).

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Λουξεμβουργιανό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Αυτό που προτείνεται είναι το μοίρασμα των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Το ΕΛΚ, που διατήρησε τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, και αυτή η απαίτηση δεν αμφισβητείται μεν, αλλά αναζητείται κάποιος άλλος υποψήφιος, πέραν του Βέμπερ, επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις αξιωματούχοι.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές εποφθαλμιούν την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας και να μοιραστούν τα πέντε χρόνια της προεδρίας της ευρωβουλής με τους Πράσινους, με κάθε πολιτική ομάδα να την ασκεί δυόμισι χρόνια.

Μένει να υπάρξει συμφωνία για τα ονόματα. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι υποψήφιος. Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για την προεδρία του Συμβουλίου, δεν έχει κάνει δηλώσεις.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να τηρεί την απαίτηση για γεωγραφική ισοκατανομή. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εξάλλου δεσμευθεί ότι τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα θα τα καταλάβουν γυναίκες.

Πολλά άλλα δύσκολα ζητήματα τέθηκαν επίσης στην ημερησία διάταξη της Συνόδου. Για το πρώτο, την προσπάθεια να οριστεί το έτος 2050 ως η ημερομηνία που η ΕΕ θα γίνει κλιματικά ουδέτερη, υπήρξε αδιέξοδο έπειτα από 5 ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων, εξαιτίας του ότι μια φούχτα χώρες της ανατολικής Ευρώπης, υπό την ηγεσία της Πολωνίας, παρέμειναν ανυποχώρητες.

Μεγάλες καταναλώτριες ορυκτών καυσίμων, οι χώρες αυτές αρνούνται να δεσμευθούν χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για τα αξιώματα, μετά την πρώτη αποτυχία. Ωστόσο, οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων ηγετικών στελεχών του ΕΛΚ προδίδουν εκνευρισμό για τα πλήγματα που δέχθηκε ο υποψήφιός τους.

«Η θέση των ηγετών των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών αποφασίστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη», ερίζουν στελέχη της πολιτικής οικογένειας της κεντροδεξιάς. Το αδιέξοδο αποκρυσταλλώθηκε έπειτα από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων.

«Διαπίστωσα μ' έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με γερή δόση ειρωνείας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το όνομα του διαδόχου του πριν από τη 2α Ιουνίου, την ημέρα της εναρκτήριας συνεδρίασης του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος αυτού του οργάνου.

«Είναι ανάγκη να εξευρεθεί γρήγορα μια συμφωνία, διότι πρέπει να έχουμε μια λειτουργική Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαχειριστεί το Brexit, πάνω απ' όλα αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμιζε νωρίτερα ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.