- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tο Eurogroup καλεί την Ιταλία να αλλάξει ρότα στα δημοσιονομικά και να μειώσει το χρέος της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την Πέμπτη τον συνασπισμό των λαϊκιστών που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του ώστε να αποφύγει μια επώδυνη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.
«Ελπίζω πως η Ιταλία θα πιάσει το χέρι που της τείνει η Επιτροπή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ κατά την άφιξή του για μια σύνοδο με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη, όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε» συνέχισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, εκτιμώντας πως μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της «αιτιολογείται» λόγω του κολοσσιαίου χρέους της (132% του ΑΕΠ).
Η έναρξη μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», η οποία δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί την έγκριση των άλλων κρατών-μελών, μπορεί να καταλήξει σε κυρώσεις που φθάνουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Στο τέλος - τέλος, οι κανόνες δεν είναι μόνο κάτι γραμμένο σε ένα χαρτί, έχουν σκοπό» ανέφερε από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς.
«Η πόρτα μου είναι ανοικτή. Είμαι έτοιμος να εξετάσω νέα στοιχεία, νέα μέτρα, που θα δείχνουν ξεκάθαρα πως η Ιταλία είναι εντός τροχιάς» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Αρνητικά ρεκόρ
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ιταλικό χρέος κινδυνεύει να καταρρίψει νέα ρεκόρ τα προσεχή χρόνια (132,2% του ΑΕΠ το 2018, 133,7% το 2019 και 135,7% το 2020 -πολύ περισσότερο από το όριο του 60% που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες). Και αυτό λόγω των μέτρων που έχει υποσχεθεί η ιταλική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων.
«Δεν έχουμε ανάγκη διορθωτικά μέτρα, αν όχι θα το κάναμε» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο.
«Διαπραγματευόμαστε τους στόχους του ελλείμματος και θα αποδείξουμε πως θα τους φθάσουμε γιατί οι στόχοι αυτοί μας τοποθετούν σε θέση ασφάλειας» πρόσθεσε ο Ιταλός αξιωματούχος.