Κοσμος

Τρόμος «λίτσι» στην Ινδία - 31 παιδιά νεκρά από τοξίνη στα φρούτα

Έπαθαν οξεία εγκεφαλίτιδα. Τουλάχιστον άλλα 40 νοσηλεύονται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ινδία μετά τους θανάτους 31 παιδιών μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες από οξεία εγκεφαλίτιδα.

Τουλάχιστον 31 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία σε διάρκεια δέκα ημερών από οξεία εγκεφαλίτιδα, η οποία δείχνει να συνδέεται με τοξική ουσία που υπάρχει στα φρούτα λίτσι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών οι θάνατοι καταγράφηκαν σε δύο νοσοκομεία του Μουζαφαρπούρ στο κρατίδιο Μπιχάρ, το οποίο φημίζεται για την καλλιέργεια των φρούτων λίτσι.

Παρόμοια κρούσματα αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο στην ζώνη αυτή από τον Μάιο ως τον Ιούλιο, οπότε και είναι η περίοδος συγκομιδής λίτσι.

Φρούτα Λίτσι / © EPA/JAIPAL SINGH


Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας Άσοκ Κούμαρ Σινγκ ανέφερε στο AFP ότι 24 παιδιά υπέκυψαν κατά τη νοσηλεία τους στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sri Krishna και επτά άλλα σε ιδιωτικό νοσοκομείο από οξεία εγκεφαλίτιδα. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν παρουσιάσει υπογλυκαιμία. 
 

«Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν οι γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους όταν η θερμοκρασία την ημέρα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε ο Σινγκ, αναφερόμενος στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. 

Τουλάχιστον άλλα 40 παιδιά που παραπονέθηκαν για παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύονται τώρα. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα σώσουμε», σημείωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου Sri Krishna.

Η τοξίνη ενδέχεται να μεταβάλει την παραγωγή γλυκόζης

Για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, το Νέο Δελχί απέστειλε ειδικούς στην περιοχή για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Το ίδιο φαινόμενο με μοιραίες εγκεφαλίτιδες έχει σημειωθεί σε περιοχές που παράγουν λίτσι στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές, ενώ το 2014 η νόσος προκάλεσε τον θάνατο ενός αριθμού ρεκόρ 150 ανθρώπων στην Μουζαφαρπούρ και τα περίχωρά της.
 

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι θάνατοι αυτοί μπορεί να οφείλονται σε μια τοξίνη που υπάρχει στα κουκούτσια του λίτσι, η οποία πιστεύεται ότι ενδέχεται να μεταβάλει την παραγωγή γλυκόζης από τον οργανισμό και να προκαλεί υπογλυκαιμία.