- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εγκρίθηκε από την 50μελη συντακτική επιτροπή το σχέδιο του Αιγυπτιακού Συντάγματος το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, και αποτελεί το πρώτο στάδιο του οδικού χάρτη που όρισε ο στρατός για μια «δημοκρατική μετάβαση» μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.
Την έγκριση του σχεδίου ανακοίνωσε στην τηλεόραση ο πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής, Αμρ Μούσα, και όπως δήλωσε, «το σχέδιο θα υποβληθεί την Τρίτη στον (μεταβατικό πρόεδρο) Άντλι Μανσούρ». Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των διευρυμένων εξουσιών του στρατού, όπως η δυνατότητα να δικάζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους πολίτες, κάτι που προκαλεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα πως είναι πιο πιθανό η ψηφοφορία να γίνει τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, η συντακτική επιτροπή απέρριψε, νωρίτερα την Κυριακή, ένα άρθρο του σχεδίου Συντάγματος που όριζε το χρονοδιάγραμμα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Όπως αναδιατυπώθηκε το άρθρο, οι διαδικασίες για τις «πρώτες εκλογές πρέπει να αρχίσουν το λιγότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του Συντάγματος και το αργότερο 90 ημέρες μετά». «Οι διαδικασίες για τις άλλες εκλογές πρέπει να αρχίσουν μέσα σε έξι μήνες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», προστίθεται στο κείμενο, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτα, οι βουλευτικές ή οι προεδρικές.
«Ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτες», δήλωσε στην τηλεόραση ο Αμπντέλ Τζίλιλ Μουστάφα, μέλος της επιτροπής.
Γ.Σ.