Κοσμος

HBO κατά τουριστών: «Σεβαστείτε λίγο την ιστορία του Τσερνόμπιλ»

Έξαλλος ο δημιουργός της σειράς με την αμάθεια και αναίδεια των επισκεπτών

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ / © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο σεναριογράφος της σειράς Chernobyl του HBO καταγγέλλει ότι κάποιοι βγάζουν ακόμη και γυμνές ή άσεμνες φωτογραφίες.

Οργισμένος δηλώνει ο δημιουργός της δραματικής σειράς Chernobyl παραγωγής HBO για την τουριστική εκμετάλλευση του τόπου που εκτυλίχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δυστύχημα της σύγχρονης ιστορίας. Παράλληλα καταδικάζει την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει η πλειονότητα των τουριστών με τις ακατάλληλες selfies στην πόλη Πρίπιατ της Ουκρανίας και κοντά στο πρώην εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι κάποιοι βγάζουν ακόμη και γυμνές ή άσεμνες φωτογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουριστική κίνηση στο Τσερνόμπιλ έχει αυξηθεί κατά 30 με 40% από τότε που προβλήθηκε η μίνι σειρά του HBO που εξιστορεί την επόμενη ημέρα της καταστροφής του 1986 στην τότε Σοβιετική Ένωση. Η σειρά προβλήθηκε τον Μάιο.

chernobyl.jpg


«Είναι η υπέροχο ότι η σειρά προκάλεσε ένα τέτοιο κύμα τουρισμού στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ», γράφει ο σεναριογράφος της σειράς, Γκρεγκ Μάζιν στο Twitter. Και προσθέτει: «είδα όμως και τις φωτογραφίες και κάνω μια παράκληση: σας παρακαλώ να θυμάστε ότι σε αυτό τον τόπο συνέβη μια τραγωδία. Δείξτε λίγο σεβασμό στους ανθρώπους που υπέφεραν και θυσιάστηκαν».

21226892.jpg
Τσερνόμπιλ / © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η σειρά έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Έχει χαρακτηριστεί «τηλεοπτικό αριστούργημα», ενώ όλοι συμφωνούν ότι απέφυγε να εξωραΐσει την καταστροφή.

21226788.jpg
Τσερνόμπιλ / © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο τόπος της καταστροφής είναι ανοικτός για τους τουρίστες από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Η δημοτικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ιδίως η πόλη φάντασμα του Πρίπιατ είναι πόλος έλξης τουριστών. Η Ζώνη Αποκλεισμού έχει εξελιχθεί σε σημαντικό καταφύγιο ζώων και γενικά της άγριας ζωής.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.