- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η οικονομική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας μπλοκάρει την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει της Συνόδου των G20.
Την αισιοδοξία της ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η αμερικανική απειλή για την επιβολή δασμών σε όλα εισαγόμενα αγαθά από το Μεξικό δεν θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε δηλώσεις της την Τετάρτη στο Reuters, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τέτοια μέτρα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών, επιβραδύνοντας αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης έως το 2020 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Δεν βλέπουμε ύφεση», απάντησε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα εάν η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας. Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, όμως, που επιβραδύνεται. Ανάπτυξη 3,3% στα τέλη αυτής της χρονιάς. Σίγουρα η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Δεν προβλέπουμε προς το παρόν, στη βασική μας πρόβλεψη, ύφεση».
Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι οι επιβληθέντες και οι επαπειλούμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Κίνας και αντιστρόφως μπορεί να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό, ή περίπου 455 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απώλεια αυτή ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ της Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, πρέπει να αποφεύγεται η λήψη μέτρων στην παγκόσμια οικονομία, όπως η επιβολή δασμών, καθώς πρόκειται για μια κίνηση που οδηγεί σε «αυτοτραυματισμό». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα προβάλλει στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20), στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, το Σαββατοκύριακο.
«Ένας δασμός εδώ, μια απειλή εκεί, μια διαπραγμάτευση που δεν άρχισε ακόμη επιτείνουν «την παγκόσμια αβεβαιότητα και δεν βοηθούν την αύξηση της ανάπτυξης» προειδοποίησε η Λαγκάρντ.
Και χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να βρεθούν λύσεις και να τερματιστούν οι εμπορικοί πόλεμοι. «Είναι απόλυτη προτεραιότητα να διευθετηθούν οι εμπορικές εντάσεις και να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός του διεθνούς εμπορικού συστήματος» πρόσθεσε.