Κοσμος

290 μετανάστες διασώθηκαν στη Λιβύη

Σε δύο επιχειρήσεις της ακτοφυλακής στα ανοικτά της Τρίπολης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφρικανοί μετανάστες.jpg
Αφρικανοί μετανάστες / © EPA/STRINGER

«Οι παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν να κρατιούνται από βάρκες σε άθλια κατάσταση, με βλάβες». Σώθηκαν 290 άνθρωποι από την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε σήμερα 290 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτές βάρκες σε δύο επιχειρήσεις στα ανοικτά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

 Από τις δυτικές ακτές της Λιβύης έχουν αναχωρήσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια και θέλουν να φθάσουν σε ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, ιδίως στην Ιταλία.

Ένα σκάφος της ακτοφυλακής διέσωσε 87 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτό σε περιοχή ανοικτά της πόλης Καράμπουλι, που απέχει 50 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Άλλη μια ομάδα 203 μεταναστών διασώθηκε στα ανοικτά της Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, συνέχισε ο Κάσεμ.

«Οι παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν να κρατιούνται από βάρκες σε άθλια κατάσταση, με βλάβες. Διασώθηκαν από περιπόλους της ακτοφυλακής», είπε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, που αποτελεί μέρος των ναυτικών δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

   
Οι μετανάστες παραδόθηκαν σε στελέχη της υπηρεσίας δίωξης της παράνομης μετανάστευσης της  ΚΕΕ μετά την αποβίβασή τους στις πόλεις Χούμας και Τζανζούρ, πάντα σύμφωνα με τον Κάσεμ. Προέρχονται από αραβικά κράτη και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και ανάμεσά τους είναι επτά γυναίκες και ένα παιδί, συμπλήρωσε.

   
Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία μειώθηκε δραστικά από τον Ιούλιο του 2017, έπειτα από μια συμφωνία της Ρώμης με την Τρίπολη που επικυρώθηκε κατόπιν από την ΕΕ, εντός των ορίων της οποίας εκδιώχθηκε μια ομάδα ενόπλων που οργάνωνε αναχωρήσεις μεταναστών από τη Σαμπράτα, δυτικά της Τρίπολης.

   
Η κλιμάκωση από τις αρχές του Απριλίου της σύγκρουσης στη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το

NATO το 2011, θορύβησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι μεταναστευτικές ροές να αυξηθούν ξανά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.