- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ελεύθερος θα αφεθεί σήμερα, έπειτα από 17 χρόνια στη φυλακή, ο «Αμερικανός Ταλιμπάν», Τζον Ουόκερ Λιντ.
Ο «Αμερικανός Ταλιμπάν» Τζον Ουόκερ Λιντ πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος σήμερα έπειτα από 17 χρόνια στη φυλακή, όμως Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ανησυχούν ότι δεν έχει αποκηρύξει την ακραία ιδεολογία που τον οδήγησε στο Αφγανιστάν.
Ο Λιντ συνελήφθη στα τέλη Νοεμβρίου του 2001 σε ηλικία 20 ετών στο Αφγανιστάν στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με αξιωματούχο της φυλακής, θα αποφυλακισθεί από το σωφρονιστικό κατάστημα στο Οτ Τερ της Ιντιάνα σήμερα, αφού έχει εκτίσει 17 από τα 20 χρόνια της ποινής του.
Σε ηλικία 38 ετών ο Λιντ είναι ένας από τους δεκάδες κρατούμενους που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι τα επόμενα χρόνια μετά τη σύλληψή τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις και την καταδίκη τους για εγκλήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.
Γεννημένος σε καθολική οικογένεια ο Λιντ προσηλυτίστηκε στο ισλάμ όταν ήταν έφηβος και ζούσε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.
Σε ηλικία 17 ετών, το 1998, έφυγε για την Υεμένη για να σπουδάσει αραβικά, προτού μεταβεί στο Πακιστάν και στη συνέχεια ενταχθεί στο κίνημα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001, τέσσερις μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Εκεί πέρασε αρκετές εβδομάδες σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα, όπου μυήθηκε στον χειρισμό των όπλων και των εκρηκτικών.
Μετά τη σύλληψή του κρατήθηκε μαζί με άλλους Ταλιμπάν σε φυλακή κοντά στη Μάζαρ- ι- Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν. Τον νεαρό άνδρα είχε ανακρίνει ένα μέλος της ομάδας ελίτ της CIA, ο Τζόνι Σπαν, ο οποίος σκοτώθηκε σε εξέγερση κρατουμένων και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πέθανε στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο Τζορτζ Ου. Μπους.
Τύψεις
Τραυματισμένος στη διάρκεια της εξέγερσης, ο Λιντ μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2002.
Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε όπλα εναντίον της πατρίδας του και δήλωσε ένοχος «ότι βοήθησε τους Ταλιμπάν» και ότι πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών. Στο τέλος της δίκης του παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» που εντάχθηκε στους ισλαμιστές αντάρτες και καταδικάστηκε για τρομοκρατία.
Σύμφωνα με την Κάρεν Γκρίνμπεργκ, διευθύντρια του κέντρου για την εθνική ασφάλεια του πανεπιστημίου Fordham, ο Λιντ «αφιέρωσε τα χρόνια του στη φυλακή στη σπουδή ισλαμικών κειμένων».
Εξάλλου το 2017 το περιοδικό Foreign Policy δημοσίευσε έκθεση του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ στην οποία αναφερόταν ότι τον Μάρτιο του 2016 «εξακολουθούσε να κηρύσσει τον ιερό πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο και να γράφει καθώς και να μεταφράζει ακραία βίαια κείμενα».
Και ο Αλεξάντερ Μελεάγρου- Χίτσενς, ειδικός στην ακραία ιδεολογία του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, υπογράμμισε σε έκθεση του 2018 ότι ο Λιντ είχε έρθει «κοντά με τον Άχμαντ Μούσα Τζιμπρίλ, τον πιο ισχυρό εν ζωή Αμερικανό σαλαφιστή τζιχαντιστή ιεροκήρυκα» όταν αυτός κρατούνταν στην ίδια φυλακή της Ιντιάνα από το 2005 ως το 2012.
«Καμία μεταμέλεια»
Η επικείμενη απελευθέρωσή του, λόγω καλής διαγωγής, συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για μια περίοδο τριών ετών.
Εξάλλου η δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο θα ελέγχεται διά βίου, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί μέσω ίντερνετ σε άλλη γλώσσα εκτός από τα αγγλικά χωρίς να λάβει σχετική άδεια και δεν θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με άλλους εξτρεμιστές ή να επισκέπτεται σελίδες «με περιεχόμενο που προάγει τον εξτρεμισμό ή την τρομοκρατία».
Ο Τζον Ουόκερ Λιντ έλαβε το 2013 την ιρλανδική υπηκοότητα, όμως δεν θα μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό χωρίς την προηγούμενη άδεια δικαστή.
Οι δικηγόροι και η οικογένειά του δεν έχουν σχολιάσει τις κινήσεις του αφού αφεθεί ελεύθερος.
Ωστόσο Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί εκτιμούν ότι ο Λιντ παραμένει απειλή για την κοινωνία και ανησυχούν για την απουσία ενός ομοσπονδιακού προγράμματος παρακολούθησης το οποίο θα εμποδίζει πρώην καταδίκους να επιστρέψουν στην ακραία δράση.
«Πρέπει να σκεφτούμε τις επιπλοκές αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών και των κοινοτήτων μας που θα δεχθούν άτομα όπως ο Τζον Ουόκερ Λιντ, τα οποία εξακολουθούν να καλούν ανοικτά σε ακραία βία», έγραψαν οι γερουσιαστές Ρίτσαρντ Σέλμπι και Μάγκι Χάσαν σε επιστολή προς τον υπεύθυνο των ομοσπονδιακών φυλακών Χιου Χόρβιτς.
Η Άλισον Σπαν, κόρη του πράκτορα της CIA που σκοτώθηκε το 2001, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει την απελευθέρωση του Λιντ, εκτιμώντας ότι «ο κρατούμενος δεν έχει μεταμεληθεί».
«Ο Αμερικανός μαχητής της αλ Κάιντα θα πρέπει να εκτίσει το σύνολο της ποινής του, η οποία δεν συγκρίνεται με αυτή που ζουν πολλές οικογένειες που έχουν πληρώσει το τίμημα της μάχης κατά της τρομοκρατίας των ακραίων ισλαμιστών», τόνισε.