Κοσμος

Διαρροή εκθέτει την κυβέρνηση Ομπάμα για δολοφονίες με drones

Στο σκαμνί ο άνθρωπος που έδινε πληροφορίες για να σχηματιστούν τα «Drone Papers»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Drone του αμερικανικού στρατού
Drone του αμερικανικού στρατού/©EPA/Lt-col Leslie Pratt

Αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη ο πληροφοριοδότης των «Drone Papers» που αποκάλυψε στοχευμένες δολοφονίες σε Υεμένη, Αφγανιστάν και Σομαλία.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν την Πέμπτη εναντίον ενός πρώην αναλυτή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το Yπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ κατηγορείται ότι έκλεψε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό και ότι τα έδωσε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Βάσει της περιγραφής, όμως, φαίνεται να πρόκειται για τον Τζέρεμι Σάχι του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015.

Ο 31χρονος Χέιλ, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στο Νάσβιλ του Τενεσί, είναι ο τρίτος άνθρωπος που κατηγορείται για την υπόθεση. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη.

Η υπόθεση «Drone Papers»

Μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Χέιλ εργαζόταν στη NSA από το 2009 ως το 2013 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αφού έφυγε από τον στρατό, εργάστηκε στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), που είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω δορυφορικών εικόνων.

Ο Χέιλ συνάντησε τον δημοσιογράφο σε βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του «Dirty Wars».

Επί έναν χρόνο, όταν εργαζόταν στη NGA, φέρεται να παρέδιδε στον δημοσιογράφο απόρρητα έγγραφα, τα οποία εκείνος χρησιμοποίησε σε έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο The Intercept τον Οκτώβριο του 2015. Με τίτλο «The Drone Papers» η έρευνα αυτή αποκάλυπτε το πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών του αμερικανικού στρατού μέσω drones σε Υεμένη, Αφγανιστάν και Σομαλία.

Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα και στη συνέχεια υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις διαρροές, τους οποίους ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «προδότες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.