- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κριτική κατά του Τραμπ από τη Μαδρίτη για την αμερικανική πολιτική σε Βενεζουέλα και Κούβα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση της στην κρίση της Βενεζουέλας και για την ενεργοποίηση ενός νόμου που συνδέεται με οικονομικά συμφέροντα στην Κούβα.
«Η ομάδα επαφής (για τη Βενεζουέλα, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες), στην οποία συμμετέχουμε, δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είναι σαν τον "καουμπόι" της Δύσης που λέει "κοιτάτε με, θα τραβήξω πιστόλι"» ανέφερε στη δημόσια ισπανική τηλεόραση ο Χοσέ Μπορέλ.
«Αυτό που κυρίως δεν θέλουμε είναι να τραβήξει κάποιος πιστόλι. Αντιθέτως, κάνουμε έκκληση για μια ειρηνική λύση, με διαπραγματεύσεις και δημοκρατική προσέγγιση», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας «απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος» την αποτυχημένη εξέγερση του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό την περασμένη εβδομάδα.
Όπως οι ΗΠΑ και περίπου 50 χώρες, η Μαδρίτη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ένα μέρος του στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση, αυτό αποκαλείται στρατιωτικό πραξικόπημα» επέμεινε ο Μπορέλ.
Ο νόμος Χελμς-Μπάρτον
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «κατάχρηση εξουσίας», επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος ενεργοποίησε πλήρως τον νόμο Χελμς-Μπάρτον σχετικά με την Κούβα.
«Η ενεργοποίηση του νόμου Χελμς-Μπάρτον «είναι μια επιπλέον απόδειξη της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και της υιοθέτησης εξωχώριων μέτρων που, σύμφωνα με εμάς, αποτελούν κατάχρηση εξουσίας στην οποία είμαστε αντίθετοι» ανέφερε.
Το κεφάλαιο ΙΙΙ του νόμου Χελμς-Μπάρτον, το οποίο αποφάσισε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ, επιτρέπει στους Κουβανούς εξορίστους να προσφεύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια εναντίον των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κέρδη χάρη σε εταιρείες, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν μετά τον θρίαμβο της επανάστασης το 1959. Η διάταξη αυτή ετίθετο συστηματικά σε αναστολή μετά την υιοθέτησή της, το 1996, από τους Αμερικανούς προέδρους για να μην πληγούν οι διεθνείς σύμμαχοι των ΗΠΑ.
«Αυτό θα ανοίξει μια νομική μάχη. Θα πάμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» πρόσθεσε ο Μπορέλ, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ απειλεί ιδιαίτερα τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτα αυτά της Ισπανίας.