Σε κρίση η Βενεζουέλα - Εικόνες χάους στο Καράκας
Στα άκρα ο λαός στη χώρα - Χωρισμένος στα δύο ο στρατός
Εικόνες «εμφυλίου» στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό σε εξέγερση. Τραυματίες και πυροβολισμοί στο Καράκας.
Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Γκουαϊδό για εξέγερση. Την ίδια ώρα ο Νικολάς Μαδούρο κάνει λόγο για πραξικόπημα και ο στρατός χωρίζεται στα δύο, με δεινούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς.
Σε έναν πρώτο απολογισμό, ένας αστυνομικός της κυβερνητικής πλευράς τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό. Άγνωστος ακόμα παραμένει ο ακριβής αριθμός των τραυματιών.
Τελευτευταίες εξελίξεις σύμφωνα με το CNNi, αναφέρουν ότι ο Χουάν Γκουαϊδό εγκατέλειψε το Καράκας χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός.
Περίπου στις 22.00 με νεότερο μήνυμα του ο Χουάν Γκουαϊδό επανεμφανίστηκε σημειώνοντας πως «στα χέρια μας είναι η δύναμη για να αλλάξουμε. Οι εξελίξεις είναι ασταμάτητες. Μας στηρίζουν οι άνθρωποί μας και ο πλανήτης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία μας».
Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Ρομπέρτο Αμπουέρο.
Ο Λόπες ακολούθησε τη σύζυγό του, Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους –το ένα από τα τρία παιδιά του ζεύγους– οι οποίες "μπήκαν ως επισκέπτριες στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής μας", ανέφερε μέσω του Twitter ο Χιλιανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του "επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της" απέναντι στους "δημοκράτες Βενεζουελάνους".
Ο Λόπες είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο του 2017. Νωρίτερα σήμερα εμφανίστηκε στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό, υποστηρίζοντας ότι "τον ελευθέρωσε ο στρατός".
Ο υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του επιρρίπτει ευθύνες στον Γκουαϊδό για το «λουτρό αίματος» που - αναπόφευκτα σε μία τέτοια κατάσταση- θα aκολουθήσει. Απόδειξη της κρίσιμης κατάστασης οι εικόνες με τεθωρακισμένο όχημα που ποδοπατά διαδηλωτές υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.
«Τώρα είναι η ώρα! Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.
Μετά τη 1 μεσημέρι, τοπική ώρα, το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση.
Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δύο «πρόεδροι»: από τη μια ο κεντροδεξιός βουλευτής Χουάν Γκουαϊδό –τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες– και από την άλλη ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.
Νωρίς το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. «Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία», δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από τη Bραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι «αδύναμη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια.
Τα ξημερώματα, με ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Λα Καρλότα, ο Γκουαϊδό, περιτριγυρισμένος από μερικούς ένστολους, ανακοίνωσε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει τη στήριξη μιας ομάδας «θαρραλέων στρατιωτών». Στο πλευρό του έστεκε μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος δήλωσε ότι «απελευθερώθηκε» από τους στρατιώτες καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017.
Απαντώντας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του ενώ ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στους στρατώνες η κατάσταση είναι «φυσιολογική».
Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι «θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα». Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. «Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο.
Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου», είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών.
Την ίδια ώρα ο γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καλεί σε ηρεμία και ψυχραιμία και δηλώνει διαθέσιμος για μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι αντιδράσεις των έξω
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «πλήρως» τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτηση της ελευθερίας λέει ο Πομπέο.
Στήριξη και από Κολομβία και Βραζιλίa, με τον Μπολσονάρου να κάνει λόγο για αλληλεγγύη της Βραζιλίας προς τον λαό της Βενεζουέλας.
Στον αντίποδα ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις, που επικρίνουν την απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος από την αντιπολίτευση.
Οι αντιδράσεις των έξω
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «πλήρως» τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτηση της ελευθερίας, λέει ο Πομπέο.
Στήριξη και από Κολομβία και Βραζιλίa, με τον Μπολσονάρου να κάνει λόγο για αλληλεγγύη της Βραζιλίας προς τον λαό της Βενεζουέλας.
Στον αντίποδα ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις, που επικρίνουν την απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος από την αντιπολίτευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον έλεγχο της διώρυγας το 1999
Ουκ ολίγες χώρες έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.