- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ιστορία του πιλότου που πέταξε πάνω από τους αντιδραστήρες και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά πετά ακόμη
Το τραγικό ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα Τσέρνομπιλ και η περίπτωση του Μίκολα Βόλκοζουμπ
Έχουν περάσει σχεδόν 33 χρόνια από το τραγικό ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, μέρος τότε της Ε.Σ.Σ.Δ., και τις καταστροφικές του συνέπειες μέχρι σήμερα. Το ατύχημα, οι αιτίες του, ο αντίκτυπος και οι συνέπειές του έχουν συζητηθεί εκτενώς από τότε, κι εξάλλου έχουμε κάνει εκτενές αφιέρωμα και στις σελίδες του περιοδικού και στον ιστότοπό μας.
Ένα κομμάτι της ιστορίας του συγκεκριμένου ατυχήματος που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, είναι η συμβολή του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας της χώρας, κυρίως της πυροσβεστικής και της αεροπορίας, στον περιορισμό των άμεσων συνεπειών του ατυχήματος.
Οι πυροσβέστες και οι πιλότοι που συμμετείχαν στην τιτάνια αυτή επιχείρηση, αφενός μεν ήξεραν ότι ουσιαστικά βάδιζαν σε μία αποστολή αυτοκτονίας, αφετέρου δε, δεν περίμεναν καμία αναγνώριση, καθώς το τότε καθεστώς είχε επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πολλές μέρες μετά αναγνώρισε (κι όχι πλήρως) ότι είχε υπάρξει ατύχημα.
Ωστόσο κάποιοι από αυτούς επιβίωσαν και η προσφορά τους αναγνωρίστηκε. Ένας μάλιστα τίναξε την μπάνκα στον αέρα και αξίζει να κάνουμε ειδική αναφορά σ’ αυτόν. Πρόκειται για τον πιλότο ελικοπτέρων Μίκολα Βόλκοζουμπ (Mykola Volkozub), ο οποίος πετώντας με ελικόπτερο Mi-8 είχε ως αποστολή τον «βομβαρδισμό» του πυρηνά του αντιδραστήρα με τόνους αδρανών υλικών (άμμου, μόλυβδου, χώματος, βόριου) προκειμένου να απορροφηθεί η ραδιενέργεια και να περιοριστεί η διαρροή της.
Η αρχική του αποστολή ήταν να πετάξει πάνω από τον επίμαχο αντιδραστήρα μαζί με έναν ακόμα πιλότο, έναν ιπτάμενο μηχανικό κι έναν επιστήμονα προκειμένου να κάνουν απαραίτητες μετρήσεις και να δώσουν στην ηγεσία μία πρώτη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.
Για τον σκοπό αυτό, τους έδωσαν να φορέσουν ειδικά προστατευτικά γιλέκα από μόλυβδο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν από το βάρος. Συνολικά πέταξε τρεις φορές πάνω από τον αντιδραστήρα, και το σώμα του απορρόφησε τόσο πολύ υψηλότερες ποσότητες ραδιενέργειες από τις επιτρεπόμενες, που οι συσκευές μέτρησεις ήταν μόνιμα με τις βελόνες κολλημένες στην μέγιστη ένδειξη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.