Κοσμος

Οργή στην κηδεία του πρώην προέδρου του Περού που αυτοκτόνησε

Η κόρη του Άλαν Γκαρσία διάβασε τη μεταθανάτια επιστολή του πατέρα της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περού
Περού, κηδεία Άλαν Γκαρσία / © EPA/Eduardo Cavero

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του πρώην προέδρου του Περού, Άλαν Γκαρσία, που αυτοκτόνησε εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Χιλιάδες παρέστησαν στην κηδεία του πρώην προέδρου του Περού, Άλαν Γκαρσία, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του λίγο πριν συλληφθεί κατηγορούμενος για δωροληψία από κατασκευαστική εταιρεία της Βραζιλίας.

Ο Άλαν Γκαρσία αυτοπυροβολήθηκε την Τετάρτη. Τις τελευταίες εβδομάδες επαναλάμβανε ότι «δεν υπήρχε καμία απόδειξη" που να τον συνδέει με οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και, πολύ περισσότερο, με την εταιρεία Odebrecht ή κάποιον συνεργάτη της.

Ο Άλαν Γκαρσία γεννήθηκε το 1949 στη Λίμα. Το 1978 έγινε ο νεότερος βουλευτής της Συντακτικής Συνέλευσης και το 1985, σε ηλικία 36 ετών, ο νεότερος πρόεδρος του Περού. Επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα το 2006.

Το σημείωμα πριν τον θάνατο

Η κόρη του Άλαν Γκαρσία διάβασε στην κηδεία την επιστολή που συνέγραψε ο πατέρας της πριν δώσει τέλος στη ζωή του.  «Ούτε δωροληψία, ούτε πλουτισμός. Είδα τους άλλους να περπατούν με χειροπέδες, μάρτυρες της θλιβερής ύπαρξής τους, όμως ο Άλαν Γκαρσία δεν θα υποβληθεί σε αυτές τις αδικίες και σ' αυτό το τσίρκο», γράφει ο πρώην πρόεδρος στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τα έξι παιδιά του.
 

«Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει (παράνομος) λογαριασμός, δωροληψία, πλουτισμός. Η ιστορία έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε υλικό πλούτο», συνεχίζει η επιστολή του Γκαρσία, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν πήγαν αστυνομικοί να τον συλλάβουν στο σπίτι του.

«Αφού εκπλήρωσα το καθήκον μου στην πολιτική και στις ενέργειές μου υπέρ του λαού, αφού πέτυχα στόχους που άλλοι λαοί ή κυβερνήσεις δεν πέτυχαν, δεν θα δεχτώ αυτόν τον εξευτελισμό. Αφήνω στα παιδιά μου την αξιοπρέπεια των αποφάσεών μου, στους συντρόφους μου μια ένδειξη υπερηφάνειας και το πτώμα μου ως ένδειξη της περιφρόνησής μου απέναντι στους αντιπάλους μου, επειδή ήδη πέτυχα την αποστολή που μου ανατέθηκε», καταλήγει.

Ο 69χρονος Γκαρσία, που υπηρέτησε δύο προεδρικές θητείες στο Περού, είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο Odebrecht. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται άλλοι τρεις πρώην πρόεδροι, ο Αλεχάντρο τολέδο, ο Ολάντα Ουμάλα και ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση αλλά την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Γκαρσία, παρουσίασε υψηλή πίεση και εισήχθη σε νοσοκομείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.