Κοσμος

Πότε θα γίνει η συνάντηση Πούτιν με Κιμ Γιονγκ-ουν

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς το ταξίδι Πούτιν στο Πεκίνο στα τέλη Απριλίου φέρνει πιο κοντά τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ-ουν

Έως τα τέλη Απριλίου θα έχει γίνει το τετ α τετ Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ-ουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από το 2018 είχαν τεθεί επί τάπητος διάφορες προτάσεις για το πού και το πότε θα γίνει η συνάντηση αυτή. Μία από αυτές προέβλεπε συνάντηση των δύο ηγετών στο Βλαδιβοστόκ, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στην ρωσική Άπω Ανατολή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018. Ωστόσο, παρόλο που τότε δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, η Μόσχα είχε επισημάνει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας οποιαδήποτε χρονική περίοδο τον εξυπηρετεί.

Νωρίτερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο Yonhap  είχε μεταδώσει πως η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ-ουν στη Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στο Βλαδιβοστόκ.

Από τη μεριά του, ο σύμβουλός του Ρώσου πρόεδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε πως την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικείμενη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών γίνεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να συνάψει συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ-ουν για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής με αντάλλαγμα την άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. 

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιόνγκ-ουν (σε Σιγκαπούρη και Ανόι) δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσβλέπουν σε μια τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ανδρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν βρίσκεται εδώ και ένα 24ωρο στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί «μια τελική και πλήρως αξιόπιστη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ