- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βενεζουέλα: Έφτασε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των 30 εκ. Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια
Στο Καράκας έφτασε χθες το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού - Το υλικό θα διανεμηθεί σε οκτώ νοσοκομεία και 30 ιατρικά κέντρα
Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού έφτασε χθες Τρίτη στο Καράκας και αναμένεται να διανεμηθεί στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, μια ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό.
Οι 24 τόνοι ιατρικού υλικού και οι 14 γεννήτριες έφτασαν σήμερα με αεροσκάφος από τον Παναμά και αναμένεται να διανεμηθούν σε οκτώ νοσοκομεία και 30 ιατρικά κέντρα, σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο υπουργό Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.
Η βοήθεια αυτή αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα επιτρέψει να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι», εκτίμησε ο Φρανσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου την αποστολή αυτής της βοήθειας που αρχικά προορίζεται «για 650.000 ανθρώπους».
Τα νοσοκομεία στη Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις: αντιβιοτικά, γάζες, αναπνευστικές συσκευές, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Εξάλλου οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση βυθίζουν τα νοσοκομεία στο σκοτάδι και εμποδίζουν τη χρήση συσκευών αιμοκάθαρσης και των τομογράφων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Όπως αναφέρει έκθεση του οργανισμού, περίπου 3,7 εκατομμύρια από αυτούς πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό.
Πολιτικοποίηση της βοήθειας
Ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποφευχθεί «η πολιτικοποίηση της επιτυχίας» της χθεσινής ανθρωπιστικής επιχείρησης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μάριο Βιγιαροέλ.
Όμως αυτό θα είναι δύσκολο καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μεταξύ του Μαδούρο και του Γκουαϊδό από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου.
Λίγο μετά την άφιξη του αεροσκάφους του Ερυθρού Σταυρού στο Καράκας, ο Γκουαϊδό εκτίμησε ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια «μαρτυρά την αποτυχία του καθεστώτος, το οποίο πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε ότι υπάρχει έκτακτη ανθρωπιστική ανάγκη», ενώ έκανε λόγο για «ένα καταπραϋντικό για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, η κρίση θα μπορέσει να τερματιστεί μόλις η κυβέρνηση Μαδούρο σταματήσει «την υφαρπαγή της εξουσίας».
Αντίθετα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαιρέτισε την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρουσιάζοντάς της ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Μαδούρο «να προστατεύσει τον λαό» της χώρας χάρη στη συνεργασία του με τον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δέχθηκε «να εργαστεί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να μεταφερθεί (στη χώρα) όση βοήθεια είναι δυνατό», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις ζώνες ώρας, πολλά διαφορετικά συστήματα και άλλα ωράρια ψηφοφορίας
Τι αναφέρουν πηγές της μυστικής ισραηλινής υπηρεσίας
Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο - Δίνουν μάχη για την επικράτηση οι υποψήφιοι
Στον «σιωπηλό θάνατο» της νομπελίστριας στοχεύει το Ιράν
Οι άνθρωποι 40-59 ετών φροντίζουν ταυτοχρόνως παιδιά και ηλικιωμένους γονείς
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.