Κοσμος

Παναγία των Παρισίων: Οι θησαυροί που την έκαναν να ξεχωρίζει

Από την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τα βιτρό παράθυρα μέχρι τα πολύτιμα κειμήλια

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 850 ετών γοτθικού ναού - Το BBC κατέγραψε μερικά από αυτά -Ποια διασώθηκαν

Μία καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων προκαλώντας την κατάρρευση της οροφής και απειλώντας τη σταθερότητα της δομής.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε ότι ο ναός έχει υποστεί «κολοσσιαίες ζημιές» και τόνισε την προσπάθεια των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να διασώσουν έργα τέχνης και άλλα ανεκτίμητα κομμάτια που ήταν αποθηκευμένα στην Παναγία των Παρισίων.  Όπως τονίζει το BBC, πάντως, το ξύλινο εσωτερικό του ναού έχει καταστραφεί. Ποια είναι όμως τα άλλα χαρακτηριστικά του 850 ετών γοτθικού ναού που τον κάνουν να ξεχωρίζει σε μία πόλη με μοναδικά κτίρια. Το BBC απαριθμεί μερικά.

Τα βιτρό παράθυρα σε σχήμα τριαντάφυλλου

Ο καθεδρικός ναός  έχει  τρία βιτρό παράθυρα σε σχήμα τριαντάφυλλου (ρόδακας)  που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Το πρώτο και μικρότερο, στη δυτική πρόσοψη, ολοκληρώθηκε γύρω στο 1225 και ξεχωρίζει για το πως το γυαλί αναδεικνύει το πέτρινη δομή γύρω του. Ο νότιος ρόδακας έχει διάμετρο περίπου 13 μέτρα και αποτελείται από 84 πάνελ, ωστόσο δεν διατηρεί το πρωτότυπο βιτρό του καθώς αυτό καταστράφηκε σε προηγούμενες φωτιές. Σύμφωνα με Γάλλο δημοσιογράφο, το βόρειο βιτρό παράθυρο φαίνεται να έχει διασωθεί.

Οι δύο πύργοι

Οι περισσότεροι επισκέπτες της Παναγίας των Παρισίων θα περάσουν αρκετό χρόνο παρατηρώντας τους δύο γοτθικούς πύργους που στέκουν στη δυτική πρόσοψη του ναού.

Οι εργασίες στη δυτική πρόσοψη ξεκίνησαν το 1200, αλλά ο πρώτος πύργος - ο βόρειος - δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο μετά από 40 χρόνια. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1250, ολοκληρώθηκε ο νότιος πύργος. Και οι δύο πύργοι είναι ύψους 68 μέτρων και οι τουρίστες αφού ανέβουν 387 σκαλοπάτια απολαμβάνουν πανοραμική θέα του Παρισιού. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι και τα δύο καμπαναριά παραμένουν άθικτα.

Τα γκαργκόιλ

Όποιος ανέβει τα σκαλιά για να απολαύσει την πανοραμική θέα, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και τα γκαργκόιλ, τις παράξενες αρχιτεκτονικές κατασκευές που σχεδιάζονται σε στυλ γκροτέσκο. 

Καμπάνες

Ο καθεδρικός ναός έχει 10 καμπάνες - ο μεγαλύτερος, γνωστός ως «Εμμανουήλ», ζυγίζει πάνω από 23 τόνους και εγκαταστάθηκε στο νότιο πύργο το 1685.

Ο καθεδρικός ναός γιόρτασε την 850η επέτειό του το 2013 με τον ανακατασκευή των μικρότερων καμπάνων από τον βόρειο πύργο. Κάθε μία από τις καμπάνες πήρε το όνομα ενός Αγίου. Οι αυθεντικές καμπάνες της Νοτρ Νταμ είχαν κατασχεθεί, λιώσει και χρησιμοποιηθεί από τους γάλλους επαναστάτες για να φτιάξουν οβίδες κανονιών κι αντικαταστάθηκαν πριν περίπου δυο αιώνες.

Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής ενός κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτορα Ουγκό με ήρωα τον Κουασιμόδο ο οποίος φοβόταν τους ντόπιους λόγω του παρουσιαστικού του και βρήκε καταφύγιο στην Παναγία των Παρισίων όπου δουλειά του ήταν να χτυπά τις καμπάνες.

Το γοτθικό βέλος

Το περίφημο βέλος της Παναγίας των Παρισίων το οποίο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της Δευτέρας, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στην ιστορία του κτιρίου - συμπεριλαμβανομένης της αποσυναρμολόγησης του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, και της ανοικοδόμησής του αργότερα στη δεκαετία του 1860. Αναφερόμενο στην κατάρρευσή του το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων χαρακτήρισε την απώλεια του ως ένα «ένα αναντικατάστατο πλήγμα στην κληρονομιά της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής».

Κειμήλια

Η Παναγία των Παρισίων φιλοξενούσε αντικείμενα που αναφέρονταν ως κειμήλια από τα Πάθη του Χριστού και τα οποία περιγράφονταν ως ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό, ένα καρφί και το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι.

Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία και άλλοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για τη διάσωση του στεφανιού, ενός άμφιου  που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄ και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.