Κοσμος

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του Ασάνζ: «Είναι άρρωστος»

Στηρίζει τη συλλογή υπογραφών για να μην εκδοθεί ο γιος της στις ΗΠΑ και ασκεί κριτική στην Τερέζα Μέι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Φοβάμαι για την υγεία του» δηλώνει η μητέρα του Ασάνζ και καλεί τον κόσμο να υπογράψει για να μην εκδοθεί ο γιος της στις ΗΠΑ

Αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην καταλήξει ο γιος της στις ΗΠΑ, είναι η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η Κριστίν απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας να είναι «υπομονετικοί, ευγενικοί και καλοί» μαζί του. Στο μήνυμά της η μητέρα του 47χρονου ιδρυτή των Wikileaks εκφράζει τις ανησυχίες της για την κατάσταση της υγείας του έπειτα από παραμονή 7 χρόνων εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Η έκκληση μιας μάνας στην αστυνομία, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό των δικαστηρίων για τον γιο μου, Τζούλιαν. Κρατείται χωρίς να του έχουν ασκηθεί διώξεις. Έχει στερηθεί καθαρό αέρα, το φως του ήλιου και τη σωματική άσκηση για έξι χρόνια. Πέρασε τρία χρόνια άρρωστος, με πόνους και του αρνήθηκαν την αρμόζουσα ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Παρακαλώ να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και καλοί μαζί του».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι είναι άρρωστος και υποφέρει από πόνους από την παρατεταμένη κράτηση και τα βασανιστήρια, το ηθικό του παραμένει ακμαίο».

Και τόνισε με νόημα: «Θα έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αφότου έφυγε από την πρεσβεία».

Στο μήνυμά της άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι (σ.σ. στήριξε τη σύλληψη Ασάνζ), λέγοντας: «Ζητωκραυγές για τη βάναυση, βάρβαρη και παράνομη σύλληψη του γενναίου, βασανισμένου πολυβραβευμένου δημοσιογράφου γιου μου, Τζούλιαν!».

Ο ιστότοπος συλλογής υπογραφών change.org που δημιούργησε η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 36.000 υπογραφές, καλώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Ασάνζ «πριν να είναι πολύ αργά».