Κοσμος

Τζολί: Οι Αφγανές να έχουν ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες

«Οι γυναίκες πρέπει να έχουν έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας» τόνισε μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jolie
Αντζελίνα Τζολί / © EPA/SUMAN PAUL

Υπέρ ενός κεντρικού ρόλου των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στο Αφγανιστάν, τάχθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, διαβεβαιώνοντας ότι η περιθωριοποίησή τους θέτει σε κίνδυνο κάθε σταθερότητα στη χώρα μακροπρόθεσμα.

«Οι Αφγανές πρέπει να μπορούν να μιλούν για τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει σημαντική παρουσία διαπραγματευτριών σε όλη την αφγανική κυβερνητική αντιπροσωπεία και πραγματική συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών», υπογραμμίζει η ηθοποιός σε άρθρό της που δημοσιεύει το περιοδικό Time.

«Οι γυναίκες πρέπει να έχουν έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και να ερωτώνται για όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας, όχι μόνο για τα 'γυναικεία ζητήματα'», υπογράμμισε η Αντζελίνα Τζολί καλώντας τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση ώστε να προστατευτεί η φωνή των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Τα χρόνια που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία της χώρας, τη δεκαετία του 1990, υπήρξε αφανισμός των δικαιωμάτων των γυναικών. Τα μικρά κορίτσια στερήθηκαν του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και γυναίκες εκτελέστηκαν, μερικές φορές δια λιθοβολισμού, για μοιχεία.

Διάφορες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, που πλήττεται από τον πόλεμο από το 2001. Αφγανοί πολιτικοί -μόνο άνδρες- συνάντησαν επίσης Ταλιμπάν στη Μόσχα.

Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές δέχθηκαν αυστηρή κριτική γιατί δεν επιφύλαξαν επαρκή θέση των γυναικών σε αυτές. Μόνο δύο γυναίκες από μια ομάδα 22 ατόμων, προβλέφθηκε να μετάσχουν στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτόν τον μήνα στο Κατάρ μεταξύ μιας αντιπροσωπείας της Καμπούλ και εκπροσώπων των Ταλιμπάν.

Από το 2001, η κατάσταση των γυναικών βελτιώθηκε κάπως στη χώρα σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε όταν οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία, ωστόσο η κοινωνία παραμένει πολύ συντηρητική. Πολλές γυναίκες φοβούνται μήπως καταστούν θύματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν μια ειρηνευτική συμφωνία οδηγήσει σε μια νέα εποχή αδικίας και καταπίεσης των γυναικών», προειδοποίησε η Αντζελίνα Τζολί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.