- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι στόχος μιας σύνθετης επιχείρησης κατασκοπείας στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου έχει καταφύγει από το 2012, ανέφερε την Τετάρτη ο ιστότοπος.
«Ο WikiLeaks ανακάλυψε μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού» δήλωσε ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης του ιστοτόπου, τονίζοντας με νόημα: Η «έξωση» του Ασάνζ από την πρεσβεία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.
Ο Χράφνσον δεν έδωσε κάποια στοιχεία για να τεκμηριώσει την καταγγελία του, ενώ το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την καταγγελία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχέσεις του Ασάνζ με την πρεσβεία του Ισημερινού βρίσκονται στο ναδίρ μετά τις κατηγορίες του Κίτο ότι ο ιστότοπος διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου της χώρας Λένιν Μορένο. Ο ίδιος ο Μορένο έχει πει πως ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους βάσει των οποίων του έχει χορηγηθεί άσυλο.
Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο ιδρυτής του WikiLeaks φοβάται πως οι ΗΠΑ θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.
Ο ιστότοπος WikiLeaks προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον, αφού δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.
Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010, όταν ο ιστότοπος δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν, επίσης, περισσότερα από 250.000 απόρρητα τηλεγραφήματα από πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν πίσω στο 1973.