- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών-μελών, μία μέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη χρονική παράταση του Brexit.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωση αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019» αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται πως στην περίπτωση που «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές».
Σημείωνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης την πρόταση της Τερέζα Μέι για αναβολή του Brexit έως και τις 30 Ιουνίου.
Παράταση έως και έναν χρόνο, η πρόταση Τουσκ
Την ίδια στιγμή, μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ως εκ τούτου πρέπει να συζητηθεί μια "εναλλακτική, μακρύτερη παράταση", μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι "ευέλικτη" και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία» υποστηρίζει ο Τουσκ.
Όπως πιστεύει, θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.
Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».
«Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεαστεί από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας» καταλήγει ο Τουσκ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα «σκληρό Brexit» (σ.σ. χωρίς συμφωνία).